Przepisy

  • KGW w Dzierążni Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym

Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym

Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierążni - woj. świętokrzyskie

Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym podane z purée jabłkowym i karmelizowaną młodą marchewką

Składniki:
-udka z kaczki- 4 sztuki
-12 młodych marchewek
-3 nieobrane ząbki czosnku
-250 g masła o zawartosci tłuszczu 82%
-12 podłużnych ziemniaków
-50 ml oliwy czosnkowej
-4 jabłka Reneta
-1 laska cynamonu
-1 gwiazdka anyżu
-2 goździki
-200 ml cydru
-250 ml soku jabłkowego
-sok z jednej cytryny
-sól, pieprz, świeży tymianek i rozmaryn do natarcia mięsa i ziemniaków

Mięso natrzeć przyprawami połączonymi z oliwą czosnkową, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, a nastepnie piec bez przykrycia 60-70 min w piekarniku nagrzanym do 180st. często podlewając mięso wytworzonym tłuszczem z sokiem jabłkowym. Marchewkę obrać, umyć i podsmażyć do miękkości na maśle z dodatkiem nieobranych ząbków czosnku i świeżego tymianku. Ziemniaki pokroić nadając im kształt walców, doprawić solą, świeżomielonym czarnym pieprzem i rozmarynem, skropić oliwą czosnkową i piec około 20 minut w temperaturze 175°C, od czasu do czasu obracając, aby zarumieniły się ze wszystkich stron. Trzy obrane, drobno pokrojone jabłka, najlepiej Reneta włożyć do garnka, zalać sokiem i cydrem, dodac cynamon, goździki i gwiazdkę anyżu. Całość gotować do momentu, aż jabłka będą się rozpadać. Wyjąć przyprawy, zmiksować na purée i przetrzeć przez sito. Nogi z kaczki wyjąć na talerz, podawać z purée jabłkowym, karmelizowanymi marchewkami i zapiekanymi ziemniaczkami.