Przepisy

Ryba nowoczesnego gospodarza

Koło Gospodarzy Wiejskich - woj. kujawsko-pomorskie

Składniki:

  • 150g płatu sandacza,
  • 2 sztuki kaszanki,
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych,
  • musztarda gruszkowa,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • świeży rozmaryn,
  • masło - do smażenia,
  • 2 łyżki miodu,
  • gruszka,
  • sól i pieprz - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kaszanki:
    Kaszankę kroimy na drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na zimną patelnię i zaczynamy podgrzewać. Kaszanka powinna stać się sypka i chrupiąca.
    Dzięki zawartości tłuszczu w kaszance, nic się nie przypali, gdy zaczniemy ją podgrzewać od zimnej patelni. Po usmażeniu wyjmujemy kaszankę do naczynia.

  2. Przygotowanie sandacza:
    Na patelni kładziemy papier do pieczenia, roztapiamy masło, a następnie dodajemy ząbki czosnku i gałązki świeżego rozmarynu. Na rozgrzane masło kładziemy płat sandacza skórą do dołu, oprószając go pieprzem przed włożeniem na patelnię.
    Smażymy przez 7 minut od strony skóry, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3-4 minuty.

  3. Przygotowanie szparagów:
    Do gotującej się, osolonej wody wkładamy połówki szparagów. Młode szparagi wyjmujemy po minucie, aby nie były rozgotowane, ale pozostały delikatnie twarde.

  4. Karmelizowanie gruszki:
    Na patelnię dodajemy dwie łyżki miodu. Następnie dodajemy gruszkę pokrojoną w cienkie plastry. Gruszka powinna lekko karmelizować się na miodzie, tworząc przyjemny, słodki smak.

  5. Podanie:
    Na talerzu układamy szparagi wyjęte z wrzątku, a następnie układamy sandacza. Przed ułożeniem ryby, warto zdjąć skórę, która powinna łatwo odejść. Po zdjęciu skóry, solimy rybę.
    Na sandacza posypujemy chrupiącą kaszankę. Nakładamy 3-4 małe łyżeczki musztardy gruszkowej. Całość dekorujemy plastrami skarmelizowanej gruszki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

  6. Wskazówki od Gospodarzy:
    Proponujemy zacząć przygotowanie od składników, które wymagają najwięcej czasu, czyli smażenia kaszanki. Następnie smażymy rybę, a na końcu przygotowujemy szparagi. Gruszkę karmelizowaną na miodzie można przygotować w międzyczasie.

  • Ryba w wykonaniu Koła Gospodarzy Wiejskich
  • Ryba w wykonaniu Koła Gospodarzy Wiejskich
  • Koło Gospodarzy Wiejskich