Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Ryba nowoczesnego gospodarza
Koło Gospodarzy Wiejskich - woj. kujawsko-pomorskie
Składniki:
- 150g płatu sandacza,
- 2 sztuki kaszanki,
- 1/2 pęczka szparagów zielonych,
- musztarda gruszkowa,
- 2-3 ząbki czosnku,
- świeży rozmaryn,
- masło - do smażenia,
- 2 łyżki miodu,
- gruszka,
- sól i pieprz - do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie kaszanki:
Kaszankę kroimy na drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na zimną patelnię i zaczynamy podgrzewać. Kaszanka powinna stać się sypka i chrupiąca.
Dzięki zawartości tłuszczu w kaszance, nic się nie przypali, gdy zaczniemy ją podgrzewać od zimnej patelni. Po usmażeniu wyjmujemy kaszankę do naczynia. -
Przygotowanie sandacza:
Na patelni kładziemy papier do pieczenia, roztapiamy masło, a następnie dodajemy ząbki czosnku i gałązki świeżego rozmarynu. Na rozgrzane masło kładziemy płat sandacza skórą do dołu, oprószając go pieprzem przed włożeniem na patelnię.
Smażymy przez 7 minut od strony skóry, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3-4 minuty. -
Przygotowanie szparagów:
Do gotującej się, osolonej wody wkładamy połówki szparagów. Młode szparagi wyjmujemy po minucie, aby nie były rozgotowane, ale pozostały delikatnie twarde. -
Karmelizowanie gruszki:
Na patelnię dodajemy dwie łyżki miodu. Następnie dodajemy gruszkę pokrojoną w cienkie plastry. Gruszka powinna lekko karmelizować się na miodzie, tworząc przyjemny, słodki smak. -
Podanie:
Na talerzu układamy szparagi wyjęte z wrzątku, a następnie układamy sandacza. Przed ułożeniem ryby, warto zdjąć skórę, która powinna łatwo odejść. Po zdjęciu skóry, solimy rybę.
Na sandacza posypujemy chrupiącą kaszankę. Nakładamy 3-4 małe łyżeczki musztardy gruszkowej. Całość dekorujemy plastrami skarmelizowanej gruszki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! -
Wskazówki od Gospodarzy:
Proponujemy zacząć przygotowanie od składników, które wymagają najwięcej czasu, czyli smażenia kaszanki. Następnie smażymy rybę, a na końcu przygotowujemy szparagi. Gruszkę karmelizowaną na miodzie można przygotować w międzyczasie.