Przepisy

Gołąbki nadziewane farszem rybno-grzybowym z sosem z pieczonych zielonych pomidorów

Koło Gospodyń Wiejskich "Zgryźliwe Babki" w Gryźlinach - woj. warmińsko-mazurskie

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 kg filetu z karpia,
  • 150g orzechów włoskich,
  • 1 główka kapusty,
  • 300g borowików lub kurek,
  • 200g boczku,
  • 2 duże cebule,
  • jajko,
  • olej,
  • sos sojowy,
  • sól i pieprz cytrynowy - do smaku.

Sos:

  • 300g zielonych pomidorów koktajlowych (na gałązce),
  • pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • cebula czerwona,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • rozmaryn,
  • cukier marki Polski Cukier,
  • sól i pieprz - smaku,
  • do przybrania: kapary, gałązka pomidorków koktajlowych.

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie farszu:
    Ryby bardzo drobno posiekać. Doprawić sosem sojowym, pieprzem cytrynowym i solą.
    Na patelni z odrobiną oleju podprażyć posiekane orzechy włoskie do momentu, aż uwolnią aromat. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu orzechów podsmażyć posiekane borowiki lub kurki oraz cebulkę.
    W osobnym naczyniu udusić boczek z drugą cebulką.
    Wszystkie podsmażone składniki dodać do ryby. Na koniec dodać surowe jajko i wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Przygotowanie liści kapusty:
    Z młodej kapusty oddzielić liście. Okroić zgrubienia nerwów liści. Kapustę włoską zblanszować – wystarczy kilka minut we wrzątku, aż zmięknie i stanie się elastyczna.

  3. Formowanie i duszenie gołąbków:
    Na przygotowane liście nakładać farsz i zawijać gołąbki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzać olej i ciasno poukładać gołąbki.
    Po kilku minutach smażenia zalać je odrobiną wody, przykryć i dusić pod przykryciem około 20–30 minut – aż kapusta zmięknie, a farsz się ugotuje.

  4. Sos:
    Składniki sosu umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut w 180°C. Po upieczeniu usunąć gałązki i całość blendować na gładki kremowy sos.

  5. Podanie:
    Gołąbki podać polane sosem. Udekorować kaparami i czerwonymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

  • Gołąbki nadziewane farszem rybno-grzybowym z sosem z pieczonych zielonych pomidorów
  • Gołąbki nadziewane farszem rybno-grzybowym z sosem z pieczonych zielonych pomidorów
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Zgryźliwe Babki" w Gryźlinach