Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Gołąbki nadziewane farszem rybno-grzybowym z sosem z pieczonych zielonych pomidorów
Koło Gospodyń Wiejskich "Zgryźliwe Babki" w Gryźlinach - woj. warmińsko-mazurskie
Składniki:
Gołąbki:
- 1 kg filetu z karpia,
- 150g orzechów włoskich,
- 1 główka kapusty,
- 300g borowików lub kurek,
- 200g boczku,
- 2 duże cebule,
- jajko,
- olej,
- sos sojowy,
- sól i pieprz cytrynowy - do smaku.
Sos:
- 300g zielonych pomidorów koktajlowych (na gałązce),
- pęczek czosnku niedźwiedziego,
- cebula czerwona,
- 3-4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- rozmaryn,
- cukier marki Polski Cukier,
- sól i pieprz - smaku,
- do przybrania: kapary, gałązka pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie farszu:
Ryby bardzo drobno posiekać. Doprawić sosem sojowym, pieprzem cytrynowym i solą.
Na patelni z odrobiną oleju podprażyć posiekane orzechy włoskie do momentu, aż uwolnią aromat. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu orzechów podsmażyć posiekane borowiki lub kurki oraz cebulkę.
W osobnym naczyniu udusić boczek z drugą cebulką.
Wszystkie podsmażone składniki dodać do ryby. Na koniec dodać surowe jajko i wszystko dokładnie wymieszać. -
Przygotowanie liści kapusty:
Z młodej kapusty oddzielić liście. Okroić zgrubienia nerwów liści. Kapustę włoską zblanszować – wystarczy kilka minut we wrzątku, aż zmięknie i stanie się elastyczna. -
Formowanie i duszenie gołąbków:
Na przygotowane liście nakładać farsz i zawijać gołąbki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzać olej i ciasno poukładać gołąbki.
Po kilku minutach smażenia zalać je odrobiną wody, przykryć i dusić pod przykryciem około 20–30 minut – aż kapusta zmięknie, a farsz się ugotuje. -
Sos:
Składniki sosu umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut w 180°C. Po upieczeniu usunąć gałązki i całość blendować na gładki kremowy sos. -
Podanie:
Gołąbki podać polane sosem. Udekorować kaparami i czerwonymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!