Przepisy

Kaszanka z Karpia w Kurkach

Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Wronka - woj. warmińsko-mazurskie

Składniki:

Ryba:

  • 2 kg swieżego karpia jeziornego lub 1,5 kg mięsa z karpia,
  • 150g kaszy jęczmiennej wiejskiej marki Młyny Stoisław,
  • 250g białej cebuli,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 150g masła,
  • 3 jajka,
  • 500g kurek,
  • jelita wieprzowe (paczka),
  • sól i pieprz - do smaku, 
  • gałka muszkatołowa.

Wywar rybny:

  • resztki z wyfiletowanego karpia (skóra, głowa, ości),
  • pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por,
  • zioła: zielona część pora, ziele lubczyku, ziele pietruszki, koperek,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól.

Sos kurkowy:

  • 500g kurek,
  • 2 średnie, białe cebule,
  • 70g masła,
  • 200g śmietanki 30%,
  • sól i pieprz czarny - do smaku.

Sos z pora:

  • 2 sztuki dużego pora,
  • 100g masła,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 100 ml wywaru rybnego,
  • cytryna,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pęczek kopru,
  • cukier drobny marki Polski Cukier,
  • sól i pieprz cytrynowy - do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszanka z Karpia Jeziornego:
    Gdy karpia wielmożnego przywitasz w swych progach,
    Pamiętaj o odpowiednich dla niego obchodach.
    Wyfiletowany, bez skóry, ości, skrzeli i oczu,
    Bedzie czekał spokojnie na uboczu.
    Najpierw jelita wieprzowe w ciepłej wodzie trzeba moczyć
    To istotne by tego nie przeoczyć.
    Wywar z 6ciu litrów na włoszczyźnie i przyprawach wolno gotuj
    I czy cebulka drobno pokrojona została, skrupulatnie odnotuj.
    Później na maśle przesmażyć ją trzeba,
    A kaszę z odrobiną soli w 3/4 litra wywaru gotować, wzrok unosząc do nieba.
    Gdy woda już z niej wyparuje,
    Znaczy, że do gotowości się szykuje.
    Mięso z karpia (w tym czasie zmielone maszynką przez pomocnika) już na stole stoi,
    A kurki oczyszczone, pomocnik drobno kroi.
    Następnie słodka śmietana czeka do ubicia
    I chwila na łyka wody się napicia.
    Później sztukmistrz kaszę z mięsem, kurkami, cebulką i śmietanką zamiesza
    Sól, pieprz i gałkę muszkatołową dodając z robotą przyspiesza.
    Gotową masę w jelito wciskamy i w niewielkie pętka układamy,
    To oczywista sprawa, że maszynkę z końcówką do kiełbasy chwile wcześniej od sąsiada pożyczamy,
    Potem już tylko kaszankę w wywarze pół godzinki parzyć trzeba
    By smak jej nasze kubki smakowe uniósł aż do nieba.

  2. Sos kurkowy:
    Magię smaku sos kurkowy zbuduje
    Zeszklona cebulka z drobnymi kurkami i śmietanka na gorącej patelni się zredukuje
    Szczyptę przypraw do smaku warto zastosować,
    Wtedy wszystkim z pewnością będzie to smakować.

  3. Sos z pora:
    I na pora przyjdzie jego zmora,
    Gdy biała cześć w talarki sklarujemy w maśle,
    Ziele angielskie i liść laurowy do towarzystwa nam naśle.
    Z odrobiną wywaru dusimy pod przykryciem czasem mieszając
    I podlewamy śmietanką sok z cytrynki dodając.
    Sól, pieprz i szczyptę cukru dla towarzystwa dodamy
    I gdy zgęstnieje, świeżego koperku do środka wrzucamy.
    Potem zostaje cześć oczywista
    By był najedzony nie tylko lingwista.

Smacznego życzy ekipa z Wronki,
By w całej Polsce o kaszance z Karpia ćwierkały skowronki!

  • Kaszanka z Karpia w Kurkach
  • Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Wronka