Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Kaszanka z Karpia w Kurkach
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Wronka - woj. warmińsko-mazurskie
Składniki:
Ryba:
- 2 kg swieżego karpia jeziornego lub 1,5 kg mięsa z karpia,
- 150g kaszy jęczmiennej wiejskiej marki Młyny Stoisław,
- 250g białej cebuli,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 150g masła,
- 3 jajka,
- 500g kurek,
- jelita wieprzowe (paczka),
- sól i pieprz - do smaku,
- gałka muszkatołowa.
Wywar rybny:
- resztki z wyfiletowanego karpia (skóra, głowa, ości),
- pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por,
- zioła: zielona część pora, ziele lubczyku, ziele pietruszki, koperek,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól.
Sos kurkowy:
- 500g kurek,
- 2 średnie, białe cebule,
- 70g masła,
- 200g śmietanki 30%,
- sól i pieprz czarny - do smaku.
Sos z pora:
- 2 sztuki dużego pora,
- 100g masła,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 100 ml wywaru rybnego,
- cytryna,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pęczek kopru,
- cukier drobny marki Polski Cukier,
- sól i pieprz cytrynowy - do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Kaszanka z Karpia Jeziornego:
Gdy karpia wielmożnego przywitasz w swych progach,
Pamiętaj o odpowiednich dla niego obchodach.
Wyfiletowany, bez skóry, ości, skrzeli i oczu,
Bedzie czekał spokojnie na uboczu.
Najpierw jelita wieprzowe w ciepłej wodzie trzeba moczyć
To istotne by tego nie przeoczyć.
Wywar z 6ciu litrów na włoszczyźnie i przyprawach wolno gotuj
I czy cebulka drobno pokrojona została, skrupulatnie odnotuj.
Później na maśle przesmażyć ją trzeba,
A kaszę z odrobiną soli w 3/4 litra wywaru gotować, wzrok unosząc do nieba.
Gdy woda już z niej wyparuje,
Znaczy, że do gotowości się szykuje.
Mięso z karpia (w tym czasie zmielone maszynką przez pomocnika) już na stole stoi,
A kurki oczyszczone, pomocnik drobno kroi.
Następnie słodka śmietana czeka do ubicia
I chwila na łyka wody się napicia.
Później sztukmistrz kaszę z mięsem, kurkami, cebulką i śmietanką zamiesza
Sól, pieprz i gałkę muszkatołową dodając z robotą przyspiesza.
Gotową masę w jelito wciskamy i w niewielkie pętka układamy,
To oczywista sprawa, że maszynkę z końcówką do kiełbasy chwile wcześniej od sąsiada pożyczamy,
Potem już tylko kaszankę w wywarze pół godzinki parzyć trzeba
By smak jej nasze kubki smakowe uniósł aż do nieba. -
Sos kurkowy:
Magię smaku sos kurkowy zbuduje
Zeszklona cebulka z drobnymi kurkami i śmietanka na gorącej patelni się zredukuje
Szczyptę przypraw do smaku warto zastosować,
Wtedy wszystkim z pewnością będzie to smakować. -
Sos z pora:
I na pora przyjdzie jego zmora,
Gdy biała cześć w talarki sklarujemy w maśle,
Ziele angielskie i liść laurowy do towarzystwa nam naśle.
Z odrobiną wywaru dusimy pod przykryciem czasem mieszając
I podlewamy śmietanką sok z cytrynki dodając.
Sól, pieprz i szczyptę cukru dla towarzystwa dodamy
I gdy zgęstnieje, świeżego koperku do środka wrzucamy.
Potem zostaje cześć oczywista
By był najedzony nie tylko lingwista.
Smacznego życzy ekipa z Wronki,
By w całej Polsce o kaszance z Karpia ćwierkały skowronki!