Przepisy

Sandacz pieczony na sianie z sosem holenderskim, delikatnym ziemniaczano-pietruszkowym purée i słodko-kwaśną sałatką z botwinki i czarnej porzeczki

Koło Gospodyń Wiejskich w Rzuchowie - woj. wielkopolskie

Składniki:

Ryba:

  • 300g sandacza,
  • starta skórka cytryny,
  • siano,
  • pieprz kolorowy - do smaku, 
  • tymianek - do smaku, 
  • czosnek granulowany - do smaku, 
  • sól kamienna - do smaku.

Purée:

  • 4 ziemniaki,
  • korzeń pietruszki,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • sól - do smaku, 
  • pieprz - do smaku,
  • gałka muszkatołowa - do smaku.

Sos holenderski:

  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 150g masła,
  • sól i pieprz - do smaku.

Sałatka:

  • młode listki buraka,
  • szklanka czarnej porzeczki,
  • 1/4 szklanki Polskiego Cukru,
  • odrobina masła - na patelnię.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ryby:
    Filety z sandacza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw je mieszanką przypraw roztartych w moździerzu (np. pieprz, kolendra, ziele angielskie). Delikatnie wmasuj przyprawy w rybę i odstaw na kilka minut.
    Do dużego garnka wyłóż warstwę siana. Na metalowym sitku (lub kratce) ułóż doprawione filety, tak by nie dotykały siana.
    Podpal siano, przykryj garnek pokrywką i wędź rybę przez 15–20 minut, aż siano się całkowicie wypali. Pod koniec posyp rybę grubo mieloną solą i świeżo startą skórką z cytryny.

  2. Purée ziemniaczano-pietruszkowe:
    Ziemniaki i korzeń pietruszki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 15–20 minut).
    Po ugotowaniu odcedź warzywa i blenduj je na gładką masę. Dodaj masło, mleko, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprz. Miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

  3. Sos holenderski:
    Do metalowej lub szklanej miski wbij żółtka. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Umieść miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (kąpiel wodna) i ubijaj trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć.
    Kiedy żółtka osiągną kremową konsystencję, powoli wlewaj cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas ubijając. Sos powinien być gładki i gęsty.

  4. Sałatka:
    Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wrzuć porzeczki i dodaj cukier. Smaż przez chwilę, aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną.
    Odstaw do ostudzenia. Gdy przestygną, wymieszaj je z posiekanymi liśćmi buraka (mogą być młode liście lub boćwina).

  5. Podanie:
    Na talerzu ułóż porcję puree ziemniaczano-pietruszkowego. Na wierzchu lub obok połóż kawałek wędzonego sandacza. Całość polej sosem holenderskim.
    Dodaj łyżkę porzeczek z liśćmi buraka jako świeży, owocowy akcent. Danie najlepiej podawać z kieliszkiem dobrze schłodzonego białego wina – najlepiej wytrawnego. Smacznego!
  • Sandacz pieczony na sianie z sosem holenderskim, purée i sałatką z botwinki i czarnej porzeczki