Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Szkoły

Podsumowanie konkursów cukrowniczych w IPC

W dniu 23 listopada 2023 r. w Izbie Pamięci Cukrownictwa w Ostrowcu Świętokrzyskim odbyło się uroczyste podsumowanie konkursów cukrowniczych zorganizowanych dla uczniów szkół podstawowych przez Fundację Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”. Wydarzenie to było nie tylko okazją do uhonorowania zwycięzców konkursów, ale również do wymiany doświadczeń dotyczących tradycji cukrowniczych w poszczególnych regionach oraz uczczenia cukrowników-bohaterów, którzy przyczynili się do niepodległości naszego kraju.

Podczas tego wyjątkowego spotkania, nastąpiło wręczenie nagród dzieciom – Laureatom w konkursie plastycznym pt. „Tradycje cukrownicze w regionie". Wyróżnieni młodzi artyści cechowali się niebywałą pomysłowością. Prace przez nich zgłoszone były niezwykle różnorodne i pełne talentu. Temat przewodni konkursu jest szczególnie istotny, ponieważ cukrownictwo odgrywało i nadal odgrywa ważną rolę w lokalnej gospodarce.

W trakcie wydarzenia został również przeprowadzony etap ogólnopolski konkursu wiedzy „Cukrownicy - bohaterowie naszej niepodległości". Inicjatywa ta stanowiła doskonałą okazję, aby poszerzyć wiedzę młodzieży z różnych zakątków Polski na temat historii cukrownictwa i jego wkładu w walkę o niepodległość. Po zaciętej rywalizacji, pierwsze miejsce zajęła Aleksandra Traciak ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ropczycach,  drugie miejsce przypadło Aleksandrze Kazanowskiej z Zespołu Przedszkola i Szkoły Podstawowej w Krupem, a trzecie – Idze Dutkiewicz z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Radzikach Dużych

Nagrody wyróżnionym w obu konkursach zostały wręczone przez Zdzisława Salusa – Członka Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Lucynę Modrak – Członka Zarządu Fundacji Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”, oraz Waldemara Broćka - Kustosza Izby Pamięci Cukrownictwa.

Podczas uroczystości nie zabrakło również atrakcji dla uczestników. Przygotowano grę terenową, w której uczestnicy mogli zmierzyć się w wielu ciekawych zadaniach związanych z tematyką cukrownictwa. Dodatkowym punktem programu było ogłoszenie konkursu na najciekawszą krótką wideo-relację z wizyty w IPC. Uczestnicy byli zachęcani do dokumentowania swoich wrażeń i dzielenia się nimi. Było to nie tylko angażujące rozwiązanie dla dzieci i młodzieży, ale także doskonała okazja do zainteresowania ich tematyką cukrowniczą.

Kolejną atrakcję dla najmłodszych stanowiła możliwość układania wielkoformatowych puzzli przedstawiających zmianę w wyglądzie cukrowni na przestrzeni lat. To wyzwanie nie tylko rozwijało logiczne myślenie i umiejętności manualne, ale również dawało uczestnikom okazję do bliższego poznania historii cukrownictwa i zmian, jakie zaszły w niej przez lata.

Uroczyste podsumowanie konkursów cukrowniczych w Izbie Pamięci Cukrownictwa w Ostrowcu Świętokrzyskim było niezapomnianym spotkaniem. Nagrodzeni uczestnicy konkursów mogą być dumni ze swoich osiągnięć.

Gratulujemy wszystkim Laureatom i życzymy kolejnych sukcesów w przyszłości!

Relacja z wydarzenia dostępna jest również na profilu Facebook Fundacji Facebook

  • Laureatka konkursu wiedzy wraz z komisją
  • kobieta wręcza dyplom mężczyźnie
  • uczestnicy gry terenowej w paczkarni
  • uczestnicy gry terenowej w paczkarni
  • grupa dzieci waży cukier
  • uczestnicy gry terenowej w paczkarni
  • uczestnicy gry terenowej w paczkarni

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej