
Konkursy
Konkurs wielkanocny „Słodki mazurek” dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego
Fundacja Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Pomaganie krzepi” ma zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w konkursie wielkanocnym pn. „Słodki mazurek” skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego.
Celem Konkursu jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z wypiekaniem mazurków wielkanocnych, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, a także pielęgnowanie szacunku dla tradycji związanej ze świętem Wielkiej Nocy.
Konkurs wielkanocny patronatem objęli:
- Beata Mazurek – Poseł do Parlamentu Europejskiego
- Lech Sprawka - Wojewoda Lubelski
- Jarosław Stawiarski - Marszałek Województwa Lubelskiego
- Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
- TVP3 Lublin
Konkurs wielkanocny odbędzie się w trzech kategoriach:
- na największego mazurka wielkanocnego upieczonego na podstawie staropolskiego przepisu (przepis zamieszczony u dołu strony),
- na najładniejszą dekorację mazurka wielkanocnego,
- na najbardziej pomysłową/najciekawszą wideo-prezentację powiązaną z tematyką konkursu „Słodki mazurek”.
Zadanie Konkursowe należy przesłać na adres e-mail Organizatora:
konkurs@pomaganie-krzepi.pl w dniach 1 marca - 22 marca 2021 r. do godz. 10:00.
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 24 marca 2021 r. za pośrednictwem strony internetowej Organizatora: www.pomaganie-krzepi.pl oraz profilu Facebook Organizatora: www.facebook.com/fundacjapomaganiekrzepi
W ramach Konkursu za miejsce od 1-3 w każdej kategorii przyznana zostanie nagroda rzeczowa ufundowana przez Organizatora na rzecz zwycięskiego Koła Gospodyń Wiejskich.
- Nagroda za zajęcie I miejsca o wartości do/około 2.000 zł (dwa tysiące złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
- Nagroda za zajęcie II miejsca o wartości do/około 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
- Nagroda za zajęcie III miejsca o wartości do/około 700 zł (siedemset złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Nagrody przyznaje Kapituła Konkursu, której przewodniczącym jest dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – ekspert z zakresu historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.
Aby wziąć udział w Konkursie Uczestnik przesyła do Organizatora na wskazany adres e-mail (konkurs@pomaganie-krzepi.pl):
w kategorii I, czyli największego mazurka wielkanocnego – trzy różne zdjęcia wypieku przygotowanego i upieczonego przez Uczestnika:
- pierwsze zdjęcie: widoczny mazurek umieszczony na stole oraz miarka (linijka lub inna sztywna miara) w taki sposób, aby Organizator mógł rzetelnie ocenić rozmiar wypieku,
- drugie zdjęcie: mazurek widoczny z boku,
- trzecie zdjęcie: widoczny ukrojony kawałek mazurka wielkanocnego.
w kategorii II, czyli na najładniejszą dekorację mazurka wielkanocnego– trzech dowolnych zdjęć wypieku,
w kategorii III, czyli na najbardziej pomysłową wideo-prezentację o tematyce konkursu – filmu wideo (od jednej do trzech minut, format mp4), w którym Uczestnik przedstawia w dowolny sposób tematykę konkursu „Słodki mazurek” (w prezentacji może znaleźć się tajemny przepis na mazurka wielkanocnego, historia regionalnych wypieków mazurków, legendy związane z mazurkami wielkanocnymi, ale także nagranie z wykonywania słodkich mazurków wielkanocnych przez KGW).
Wraz z Zadaniem Konkursowym (zdjęciami i/lub wideo-prezentacją) Uczestnik przesyła Formularz zgłoszeniowy, Zgodę na wykorzystanie wizerunku w konkursie oraz klauzulę w zakresie przetwarzania danych osobowych (RODO) dostępne jako Załączniki do Regulaminu (Regulamin na dole strony).
Mazurki (druga poł. XVIII w.)
Mąki garniec jeden, jaj 40 (samych żółtków), masła sklarowanego pół kwarty, drożdży kwaterkę, cukru funt cały, cenamonu, anyżku, soli dla smaku. Takiem zaś sposobem ciasto robić się powinno: wsyp mąkę na niecki, wlej w nią mleko dobrze ciepłe, żółtka ubite, drożdże, masło, bij to wszystko, póki od rąk odstawać nie będzie, wsyp cukier, ubij pianę z tychże pozostałych białków, włóż razem i ubij dobrze, daj czas, aby wyrosło, a gdy wyrośnie, wyłóż na stolnicę, wyrób rękami i dopiero na papiery (grubości jak tylko można najmniej, aby miały wielkość arkusza papieru). Miej masę z migdałów gorzkich i słodkich, cykatę siekaną, waniliją tłuczoną, to wszystko razem zmieszawszy, smaruj mazurki na grubość, jak się podoba (bo tym nigdy nie przesadzi). Cytrynowej skóreczki usiekanej w to razem włóż, podziubaj nożem, aby się nie wzdęło i w piec jak najmniej palony wsadzaj, a gdy z pieca wyjdą, cukruj, wysypuj maczkiem podług własnego gustu i konfiturami wysadzaj. Lukier robi się tym sposobem: weź cukru przez muślin przesianego, białków kilka, ubij to dobrze, cytryny wciśnij, wysadziwszy ciasto, gdy troszkę ostygnie, smaruj i trzymaj jeszcze trochę w piecu, tylko wolnem.
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki