Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Konkursy

Uroczyste podsumowanie wielkanocnego konkursu kulinarnego „Słodki Mazurek”

17 kwietnia 2021 roku odbyło się uroczyste podsumowanie wielkanocnego konkursu kulinarnego „Słodki Mazurek”, adresowanego do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego. Konkurs zorganizowała Fundacja Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Pomaganie krzepi”.

 Mazurek wielkanocny stanowi podstawę polskich tradycji kulinarnych od wielu stuleci. Przybył do Polski prawdopodobnie z dalekiej Turcji i już od XVII w. na stałe zadomowił się na naszym wielkanocnym stole.

Fundacja KSC „Pomaganie krzepi” zorganizowała konkurs pn. „Słodki mazurek”. Celem konkursu było kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z wypiekaniem mazurków, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, a także pielęgnowanie szacunku dla tradycji związanej ze świętem Wielkiej Nocy.

Zadanie konkursowe polegało na upieczeniu mazurka wielkanocnego ze staropolskiego przepisu oraz przesłaniu zadania w formie online w następujących kategoriach: na największego mazurka, najładniejszą dekorację oraz na najbardziej pomysłową wideo-prezentację. W konkursie nadesłano 194 prace.

W minioną sobotę, w uroczystości rozdania nagród udział wzięli m.in. Lech Sprawka – Wojewoda Lubelski, Jarosław Stawiarski – Marszałek Województwa Lubelskiego, Beata Mazurek – Poseł do Parlamentu Europejskiego, Krzysztof Mięczak – Z-ca Dyrektora Cukrowni Werbkowice, Andrzej Łopacki – Prezes Zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka” oraz Grzegorz Wróbel – Członek Zarządu FC „Pszczółka”.

Ze względu na obostrzenia sanitarne w uroczystości rozdania nagród mogli wziąć udział tylko reprezentanci Kół Gospodyń Wiejskich.

- Członkinie i Członkowie Kół Gospodyń Wiejskich w naszym województwie wykazali się niezwykłymi umiejętnościami kulinarnymi, muzycznymi, ale także kreatywnością w podejściu do konkursowych zadań. Tego typu inicjatywy mają sens i pokazują szerszej społeczności znaczenie i wartość pielęgnowania naszych pięknych staropolskich tradycji – podsumował Lech Sprawka, Wojewoda Lubelski.

- Koła Gospodyń Wiejskich odgrywają bardzo dużą rolę aktywizującą i wzmacniającą wieś, dlatego cieszymy się, że Fundacja KSC, włączyła się w podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowych, tradycji kulinarnych oraz wparcie społeczności lokalnych, właśnie poprzez nawiązanie relacji z Kołami Gospodyń Wiejskich na terenie województwa lubelskiego – ocenił Jarosław Stawiarski, Marszałek Województwa Lubelskiego.

- Liczba Kół Gospodyń Wiejskich na Lubelszczyźnie plasuje to województwo na drugim miejscu w naszym kraju, co pokazuje, jak niezwykle ważną aktywnością jest dla naszych Pań ten format działalności. Tym bardziej cieszy, że przekłada się to na podejmowanie szeregu działań aktywizujących obszary wiejskie, a województwo lubelskie jest tutaj koronnym przykładem – podkreśliła Beata Mazurek, Poseł do Parlamentu Europejskiego.

 

Laureaci konkursu „Słodki Mazurek”

Kategoria I – na największego mazurka

III miejsce: KGW Ownia

III miejsce: Stowarzyszenie KGW „Biała Łada”

II miejsce: KGW Potok Wielki w Radwanówce

I miejsce: KGW w Łychowie Szlacheckim

 

Kategoria II – na najładniejszą dekorację mazurka

III miejsce: KGW Kolechowice

II miejsce: KGW Swańki z Wyryk

I miejsce: KGW Rossosz

 

Kategoria III – na najbardziej pomysłową wideo-prezentację o tematyce konkursu

III miejsce: KGW w Chotyłowie

II miejsce: KGW Rossosz

I miejsce: KGW w Woli Żulińskiej

  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek
  • zakończenie konkursu kulinarnego - słodki mazurek

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej