
Przepisy
Ulepce z jabłkami w sosie żurawinowym
Koło Gospodyń Wiejskich Załomianki - woj. zachodniopomorskie
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 50 g miękkiego masła
- spora szczypta soli
Farsz:
- 4 jabłka (kwaśnej odmiany)
- Sok z jednej cytryny
- Polski Cukier i cynamon (do uzyskania pożądanego smaku)
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki żurawiny
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu
- sól i cukier (do uzyskania pożądanego smaku)
Mąkę przesiewany przez sitko do miski, dodajemy sól i masło. Następnie ugniatając ciasto, powoli stopniowo dolewamy ciepłej wody, aż uzyskamy jędrną i jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 15-20 min żeby odpoczęło. W tym czasie zajmujemy się farszem: Jabłka płuczemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kosteczkę to co nam zostało i przekładamy do miski. Skrapiamy nasze jabłka sokiem z cytryny i dodajemy cukier oraz cynamon. Tak przygotowane owoce przekładamy na patelnię i podsmażamy cały czas mieszajac przez około 7 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. W następnej kolejności bierzemy ciasto i wałkujemy na grubość ok. 3mm. Wycinamy kółka i w kazde z nich nakładamy łyżeczką jabłkowy farsz, brzegi zalepiamy.
W dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Nasze ulepce wrzucamy do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu dajemy im jeszcze 2 minuty na dogotowanie się.
Został nam tylko sos:
Majonez mieszamy z żurawiną, dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty, o
wyrazistym, ostro/słodkawym smaku "Ulepce" podajemy z chipsami jabłkowymi, na których układamy ręcznie formowane kuleczki z serka mascarpone.
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki