Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Przepisy

Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym

Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierążni - woj. świętokrzyskie

Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym podane z purée jabłkowym i karmelizowaną młodą marchewką

Składniki:

  • udka z kaczki- 4 sztuki
  • 12 młodych marchewek
  • 3 nieobrane ząbki czosnku
  • 250 g masła o zawartosci tłuszczu 82%
  • 12 podłużnych ziemniaków
  • 50 ml oliwy czosnkowej
  • 4 jabłka Reneta
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 goździki
  • 200 ml cydru
  • 250 ml soku jabłkowego
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz, świeży tymianek i rozmaryn do natarcia mięsa i ziemniaków

Mięso natrzeć przyprawami połączonymi z oliwą czosnkową, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, a nastepnie piec bez przykrycia 60-70 min w piekarniku nagrzanym do 180st. często podlewając mięso wytworzonym tłuszczem z sokiem jabłkowym. Marchewkę obrać, umyć i podsmażyć do miękkości na maśle z dodatkiem nieobranych ząbków czosnku i świeżego tymianku. Ziemniaki pokroić nadając im kształt walców, doprawić solą, świeżomielonym czarnym pieprzem i rozmarynem, skropić oliwą czosnkową i piec około 20 minut w temperaturze 175°C, od czasu do czasu obracając, aby zarumieniły się ze wszystkich stron. Trzy obrane, drobno pokrojone jabłka, najlepiej Reneta włożyć do garnka, zalać sokiem i cydrem, dodac cynamon, goździki i gwiazdkę anyżu. Całość gotować do momentu, aż jabłka będą się rozpadać. Wyjąć przyprawy, zmiksować na purée i przetrzeć przez sito. Nogi z kaczki wyjąć na talerz, podawać z purée jabłkowym, karmelizowanymi marchewkami i zapiekanymi ziemniaczkami.

  • KGW w Dzierążni Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej