Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Przepisy

Sznytka ze smolcem po bogdanowsku

Koło Gospodyń Wiejskich w Bogdanowie - woj. wielkopolskie


Składniki na chleb:

  • 90 g płatków owsianych (dodatkowa ilość do posypania formy keksowej)
  • 300 g wody
  • 200 - 220 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 30 g drożdży swieżych, pokruszonych
  • 380 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyzeczka soli
  •  1 ½ - 2 łyzeczki tymianku suszonego
  • masło do natłuszczenia formy keksowej

Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalać w małym garnku 250 g zimnej wody. Zamieszać i ustawić średnią moc palnika. Jak płatki zaczną się gotować, zmniejszyć moc palnika do małej i odczekac 5-7 minut. Po tym czasie płatki owsiane wchłoną wodę, zmiękną i zgęstnieją.
2. Jabłka zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach i dodać do płatków owsianych, wymieszać.
3. Dodać pozostałe 50 g wody, drożdże, mąkę, sól i tymianek. Wyrobić ciasto, odstawić na 5 minut. W tym czasie formę keksową (rozmiar 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem i posypać płatkami owsianymi.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać zwilżoną dłonią, odstawić przykryte bawełnianą ścierką do wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec 30-35 minut bez termoobiegu (kolor złotobrązowy).
5. Upieczony wyjać z formy do wystudzenia.

Składniki na smalec:

  • 1 kg słoniny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • ząbek czosnku
  • sól
  • majeranek

Sposób przygotowania:

1. Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i stopić na wolnym ogniu. Trwa to około 1-1,5 godziny.
2. Pod koniec wytapiania słoniny obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach cebule, marchew i jabłko.
3. Stopiony płyn przelać przez sitko do wybranego naczynia. Dodać przecisnięty czosnek, sól i majeranek, dokładnie wymieszać tak, by
składniki rozłożyły się równomiernie.

  • KGW w  Bogdanowie Sznytka ze smolcem  po bogdanowsku

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej