
Przepisy
Rajski pasztet Sebastiana
Koło Gospodyń Wiejskich "Koło na wesoło" w Wiadrowie - woj. dolnośląskie
Składniki na 4 foremki pasztetu:
- woda
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren liścia laurowego
- łyżka stołowa niezmielonego czarnego pieprzu
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- 300g boczku niewędzonego
- 100 gram karkówki wieprzowej
- 100 gram schabu wieprzowego
- 800 gram łopatki wieprzowej
- 800 gram wołowiny
- 500 gram watróbki drobiowej
- 2 piersi kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 papryka
- 1 bułka pszenna
- 5 jajek
- 3 ząbki czosnku
Przyprawy:
- sól
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
- papryka słodka
- papryka ostra;
Mus jabłkowy:
- 6 jabłek
- cynamon
- miód
- papryka chili mielona ew. pieprz cayenne
Dodatkowo:
aby pasztet nie przywarł do foremki nalezy przygotować oliwę z oliwek i bułkę tartą.
Przygotowanie:
Bulion:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka rozpoczynając od najbardziej tłustego do najchudszego oprócz wątróbki. Zalewamy wodą tak aby przykryś mięso. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek i tymianek. Grzejemy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu 2 godziny, po czym dodajemy warzywa i wątróbkę i gotujemy przez dodatkową godzinę. Zostawiamy to do ostudzenia. Kiedy już nie poparzymy sobie palców mięso i warzywa wykładamy do miski, odcedzamy bulion i pozbywamy sią resztek. Bułkę pszenną maczamy w bulionie do uzyskania miękkości. Najlepiej w tym celu odlać trochę bulionu do głębokiej wąskiej miseczki ivwłożyc bułkę. Ilość odlanego do moczenia bułki to równowartość objętości bułki
Masa:
Mięso i warzywa mielimy w maszynce na drobnych oczkach 2-3 razy. Do zmielonej masy dodajemy żółtka jajek. Białka jajek ubijamy na sztywno i równiez dodajemy do masy. Czosnek siekamy i ucieramy nożem z odrobiną soli. Utarty czosnek, też dodajemy do masy. Namoczoną bułkę razem z bulionem, w którym się moczyła dodajemy do... masy. Dodajemy przyprawy do smaku oraz kontrolujemy wilgotność masy, żeby nie była za sucha po pieczeniu. Obie operacje są indywidualne, więc proporcje przypraw lub ilość dodanego bulionu to rzecz całkowicie subiektywna, która polepsza się wraz z ilością zrobionych pasztetów. W mojej opinii pasztet, który najlepiej mi wyszedł zawierał 4 szczypty gałki muszkatołowej, 1,5 łyzki stołowej soli, 3 szczypty papryki słodkiej, szczypta papryki ostrej i 2 szczypty zmielonego pieprzu. Powtarzam jednak, że jest to kwestia indywidualna i należy zawsze sprawdzać smak masy. Należy pamiętać też, ze sól bardzo dobrze wchłania się w masę, więc przy mieszaniu i pieczeniu, sól ostatecznie może zelżeć.
Mus jabłkowy:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i grzać w garnku na małym ogniu. Nalezy co jakis czas mieszać jabłka drewnianą łyżką. Gotujemy do uzyskania struktury puree. Gęstość możemy kontrolować długością gotowania, pamietając, że należy mieszać. Możemy też wcześniej dodac miód, ale ja proponuję dodawać zawsze na końcu. Dodajemy 2-3 łyżeczki miodu, szczyptę cynamonu i niewielką szczyptę chili bądź pieprzu cayenne (cayenne to odmiana chili, wiec i tak wychodzi na to samo).
Łączenie musu z masą:
Przygotowujemy foremki smarując je oliwą z oliwek i przyprószając bułką tartą tak, by ścianki były nią pokryte. Wykładamy masę na spód tworząc pierwszą warstwę i nakładamy na nią mus, na płasko, wzdłuż pierwszej warstwy pokrywając ją, ale należy pilnować by mus nie przykrywał masy na obrzeżach. Należy zachować co najmniej 2 milimetry od ścianki, aby masa tworzyła zwartą ramkę. Następnie na mus nałozyć nastepną warstwę. Układ warstw wygląda nastepująco:
Góra-masa-mus-masa-mus-masa-Spód
Daje nam to 3 warstwy masy pasztetowej, między którymi znajduje się mus.
Pieczenie:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu schładzamy pasztet, następnie na pół godziny wstawiamy
do lodówki i wyjmujemy z foremek.
Tip
Mus jabłkowy jak i bulion, jeśli coś zostało, można użyc jako sos. Nic się nie może zmarnować. Bulion w tym celu należy doprawić i zagęścić mąką. Do podania świetnie pasuje bagietka lub inne pieczywo.
SMACZNEGO!
Autor przepisu: Sebastian Majkut (członek KGW Wiadrów)
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki