
Przepisy
Piernik przecławski Pani Ulki
Koło Gospodyń Wiejskich "Zgrany Przecław" - woj. wielkopolskie
Składniki na ciasto:
- 200g masła
- 150 g miodu, najlepiej od zaprzyjaźnionej pasieki
- 4 jajka, najlepiej od zaprzyjaźnionego gospodarza
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 13 gram kakao
- 1/2 łyzki cynamonu
- 60 gram mąki orkiszowej
- 50 gram cukru trzcinowego
- 80 gram mąki tortowej
- 20 g maki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich, najlepiej z własnego ogródka, posiekanych drobno
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło i miód. Dodajemy przyprawę do piernika, kakao i cynamon i podgrzewamy wszystko, tak żeby się ta mieszanka nie zagotowała. Studzimy mieszankę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mąki łączymy z proszkiem i sodą - dodajemy je do ubitych jajek. Do tego dodajemy ostudzoną mieszankę z masłem, mieszamy i dodajemy orzechy. Całość wylewamy do blaszki 32x10cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.35-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy dobrze się upiekło. Odstawiamy do wystudzenia. Kroimy piernik i przekładamy powidłami. 250 gram powideł łaczymy z 50g miodu - na patelni smażymy je razem kilka minut. Ciepłe nakładamy na przekrojony piernik. Z piernika przygotowujemy wybrane kształty ciastka, wycinając je metalową foremką - serca, bałwanka, choinki czy gwiazdy. 400 gram masy marcepanowej rozwałkowujemy na 2-3 mm z odrobiną cukru pudru i obkładamy wysmarowane powidłami ciastko. Odstawiamy na noc do lodówki. Przygotowane ciastka oblewamy polewą czekoladową - 100 ml smietanki, 30 gram miodu, 20 g masła, 100 gram czekolady deserowej i 100 gram czekolady mlecznej. Śmietankę zagotowujemy z miodem, dodajemy pokruszone czekolady. Po zdjęciu z ognia dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Oblewamy równo ciastka i posypujemy je orzechami drobno posiekanymi, uprażonymi wcześniej na patelni.
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki