
Przepisy
Sandacz z kaszą pęczak i warzywami w sosie cytrynowo-miodowym
Koło Gospodyń Wiejskich Zbrudzewianki - woj. wielkopolskie
Składniki:
Filety z sandacza:
- 2 filety z sandacza (około 400g każdy),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z jednej cytryny,
- sól,
- czarny pieprz.
Kasza pęczak:
- jedna szklanka kaszy pęczak,
- dwie szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- jedna cebula,
- jeden ząbek czosnku,
- jedna marchewka,
- jedna mała cukinia,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek) do dekoracji.
Sos cytrynowo-musztardowy:
- dwie łyżki miodu,
- sok z jednej cytryny,
- jeden ząbek czosnku,
- jedna łyżeczka musztardy dijon,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie kaszy pęczak:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Następnie dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez kolejne 5 minut. Wsyp kaszę pęczak i dokładnie wymieszaj, aby pokryła się warzywami i oliwą. Kolejno wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut – aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. -
Filety z sandacza:
Skrop rybę oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż filety przez około 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i miękkie.
Na koniec skrop je sokiem z cytryny. -
Sos cytrynowo-miodowy:
W małej miseczce wymieszaj miód, sok z cytryny, czosnek, musztardę i oliwę z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania gładkiego sosu. -
Podanie:
Na talerzu ułóż porcję kaszy pęczak z warzywami. Na wierzchu połóż filet z sandacza i polej wszystko sosem cytrynowo-miodowym. Całość możesz udekorować świeżymi ziołami – np. natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki