Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Przepisy

Sandacz z kaszą pęczak i warzywami w sosie cytrynowo-miodowym

Koło Gospodyń Wiejskich Zbrudzewianki - woj. wielkopolskie

Składniki:

Filety z sandacza:

  • 2 filety z sandacza (około 400g każdy),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z jednej cytryny,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Kasza pęczak:

  • jedna szklanka kaszy pęczak,
  • dwie szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • jedna cebula,
  • jeden ząbek czosnku, 
  • jedna marchewka,
  • jedna mała cukinia,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek) do dekoracji.

Sos cytrynowo-musztardowy:

  • dwie łyżki miodu,
  • sok z jednej cytryny,
  • jeden ząbek czosnku,
  • jedna łyżeczka musztardy dijon,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kaszy pęczak:
    W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Następnie dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez kolejne 5 minut. Wsyp kaszę pęczak i dokładnie wymieszaj, aby pokryła się warzywami i oliwą. Kolejno wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut – aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  2. Filety z sandacza:
    Skrop rybę oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż filety przez około 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i miękkie.
    Na koniec skrop je sokiem z cytryny.

  3. Sos cytrynowo-miodowy:
    W małej miseczce wymieszaj miód, sok z cytryny, czosnek, musztardę i oliwę z oliwek.
    Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania gładkiego sosu.

  4. Podanie:
    Na talerzu ułóż porcję kaszy pęczak z warzywami. Na wierzchu połóż filet z sandacza i polej wszystko sosem cytrynowo-miodowym. Całość możesz udekorować świeżymi ziołami – np. natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

  • Sandacz z kaszą pęczak i warzywami w sosie cytrynowo-miodowym

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej