Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Przepisy

Ryba nowoczesnego gospodarza

Koło Gospodarzy Wiejskich - woj. kujawsko-pomorskie

Składniki:

  • 150g płatu sandacza,
  • 2 sztuki kaszanki,
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych,
  • musztarda gruszkowa,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • świeży rozmaryn,
  • masło - do smażenia,
  • 2 łyżki miodu,
  • gruszka,
  • sól i pieprz - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kaszanki:
    Kaszankę kroimy na drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na zimną patelnię i zaczynamy podgrzewać. Kaszanka powinna stać się sypka i chrupiąca.
    Dzięki zawartości tłuszczu w kaszance, nic się nie przypali, gdy zaczniemy ją podgrzewać od zimnej patelni. Po usmażeniu wyjmujemy kaszankę do naczynia.

  2. Przygotowanie sandacza:
    Na patelni kładziemy papier do pieczenia, roztapiamy masło, a następnie dodajemy ząbki czosnku i gałązki świeżego rozmarynu. Na rozgrzane masło kładziemy płat sandacza skórą do dołu, oprószając go pieprzem przed włożeniem na patelnię.
    Smażymy przez 7 minut od strony skóry, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3-4 minuty.

  3. Przygotowanie szparagów:
    Do gotującej się, osolonej wody wkładamy połówki szparagów. Młode szparagi wyjmujemy po minucie, aby nie były rozgotowane, ale pozostały delikatnie twarde.

  4. Karmelizowanie gruszki:
    Na patelnię dodajemy dwie łyżki miodu. Następnie dodajemy gruszkę pokrojoną w cienkie plastry. Gruszka powinna lekko karmelizować się na miodzie, tworząc przyjemny, słodki smak.

  5. Podanie:
    Na talerzu układamy szparagi wyjęte z wrzątku, a następnie układamy sandacza. Przed ułożeniem ryby, warto zdjąć skórę, która powinna łatwo odejść. Po zdjęciu skóry, solimy rybę.
    Na sandacza posypujemy chrupiącą kaszankę. Nakładamy 3-4 małe łyżeczki musztardy gruszkowej. Całość dekorujemy plastrami skarmelizowanej gruszki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

  6. Wskazówki od Gospodarzy:
    Proponujemy zacząć przygotowanie od składników, które wymagają najwięcej czasu, czyli smażenia kaszanki. Następnie smażymy rybę, a na końcu przygotowujemy szparagi. Gruszkę karmelizowaną na miodzie można przygotować w międzyczasie.

  • Ryba nowoczesnego gospodarza
  • Ryba w wykonaniu Koła Gospodarzy Wiejskich
  • Koło Gospodarzy Wiejskich

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej