Fundacja

Przepisy

Sandacz w słodko-kwaśnej glazurze

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Dobre Duszki" w Duchnowie - woj. mazowieckie

Składniki:

  • ok. 600g filetu z sandacza,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara marki Polski Cukier,
  • 2 twarde, kwaśne jabłka (np. antonówki),
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • chili w płatkach,
  • koperek,
  • sól i pieprz - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie:
    Filety z sandacza umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie posypać solą, pieprzem oraz płatkami chili. Odstawić do lodówki na 30 minut do godziny.
    Jabłko obrać ze skórki, wyciąc środek z nasionami i pokroić na grubsze maksymalnie 1 cm plastry.

  2. Smażenie:
    Na patelni karmelizować odrobinę cukru, dodać masło i usmażyć sandacza – najpierw skórką do dołu, potem przewrócić. Czas smażenia zależy od grubości filetów.
    Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub trzymać w cieple. Na osobnej patelni, na maśle, krótko obsmażyć plastry jabłek – tylko do lekkiego zrumienienia.

  3. Karmelizowanie orzechów i montaż dania:
    Na patelnię po smażeniu ryby wrzucić posiekane orzechy włoskie i delikatnie je karmelizować. 
    Na talerzu ułożyć plastry jabłka, na nich sandacza. Całość polać glazurą, udekorować karmelizowanymi orzechami i koperkiem. Część orzechów można włożyć w miejsce po gnieździe nasiennym w jabłku.

  4. Porady:
    Do dania najlepiej nadają się dojrzałe jabłka Antonówki – są kwaśne, ale jeśli są zbyt młode, mogą być za cierpkie. W razie potrzeby można je zastąpić inną twardą i winną odmianą.
    Dla estetycznego efektu można zostawić czerwoną skórkę na jabłkach – wygląda bardzo efektownie na talerzu, choć skórka może być lekko twardawa.

  • Sandacz w słodko-kwaśnej glazurze
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Dobre Duszki" w Duchnowie

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej