
Przepisy
Sandacz w słodko-kwaśnej glazurze
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Dobre Duszki" w Duchnowie - woj. mazowieckie
Składniki:
- ok. 600g filetu z sandacza,
- 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara marki Polski Cukier,
- 2 twarde, kwaśne jabłka (np. antonówki),
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki masła,
- sok z połowy cytryny,
- chili w płatkach,
- koperek,
- sól i pieprz - do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie:
Filety z sandacza umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie posypać solą, pieprzem oraz płatkami chili. Odstawić do lodówki na 30 minut do godziny.
Jabłko obrać ze skórki, wyciąc środek z nasionami i pokroić na grubsze maksymalnie 1 cm plastry. -
Smażenie:
Na patelni karmelizować odrobinę cukru, dodać masło i usmażyć sandacza – najpierw skórką do dołu, potem przewrócić. Czas smażenia zależy od grubości filetów.
Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub trzymać w cieple. Na osobnej patelni, na maśle, krótko obsmażyć plastry jabłek – tylko do lekkiego zrumienienia. -
Karmelizowanie orzechów i montaż dania:
Na patelnię po smażeniu ryby wrzucić posiekane orzechy włoskie i delikatnie je karmelizować.
Na talerzu ułożyć plastry jabłka, na nich sandacza. Całość polać glazurą, udekorować karmelizowanymi orzechami i koperkiem. Część orzechów można włożyć w miejsce po gnieździe nasiennym w jabłku. -
Porady:
Do dania najlepiej nadają się dojrzałe jabłka Antonówki – są kwaśne, ale jeśli są zbyt młode, mogą być za cierpkie. W razie potrzeby można je zastąpić inną twardą i winną odmianą.
Dla estetycznego efektu można zostawić czerwoną skórkę na jabłkach – wygląda bardzo efektownie na talerzu, choć skórka może być lekko twardawa.
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki