
Przepisy
Gołąbki nadziewane farszem rybno-grzybowym z sosem z pieczonych zielonych pomidorów
Koło Gospodyń Wiejskich "Zgryźliwe Babki" w Gryźlinach - woj. warmińsko-mazurskie
Składniki:
Gołąbki:
- 1 kg filetu z karpia,
- 150g orzechów włoskich,
- 1 główka kapusty,
- 300g borowików lub kurek,
- 200g boczku,
- 2 duże cebule,
- jajko,
- olej,
- sos sojowy,
- sól i pieprz cytrynowy - do smaku.
Sos:
- 300g zielonych pomidorów koktajlowych (na gałązce),
- pęczek czosnku niedźwiedziego,
- cebula czerwona,
- 3-4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- rozmaryn,
- cukier marki Polski Cukier,
- sól i pieprz - smaku,
- do przybrania: kapary, gałązka pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie farszu:
Ryby bardzo drobno posiekać. Doprawić sosem sojowym, pieprzem cytrynowym i solą.
Na patelni z odrobiną oleju podprażyć posiekane orzechy włoskie do momentu, aż uwolnią aromat. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu orzechów podsmażyć posiekane borowiki lub kurki oraz cebulkę.
W osobnym naczyniu udusić boczek z drugą cebulką.
Wszystkie podsmażone składniki dodać do ryby. Na koniec dodać surowe jajko i wszystko dokładnie wymieszać. -
Przygotowanie liści kapusty:
Z młodej kapusty oddzielić liście. Okroić zgrubienia nerwów liści. Kapustę włoską zblanszować – wystarczy kilka minut we wrzątku, aż zmięknie i stanie się elastyczna. -
Formowanie i duszenie gołąbków:
Na przygotowane liście nakładać farsz i zawijać gołąbki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzać olej i ciasno poukładać gołąbki.
Po kilku minutach smażenia zalać je odrobiną wody, przykryć i dusić pod przykryciem około 20–30 minut – aż kapusta zmięknie, a farsz się ugotuje. -
Sos:
Składniki sosu umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut w 180°C. Po upieczeniu usunąć gałązki i całość blendować na gładki kremowy sos. -
Podanie:
Gołąbki podać polane sosem. Udekorować kaparami i czerwonymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki