Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Przepisy

Gołąbki nadziewane farszem rybno-grzybowym z sosem z pieczonych zielonych pomidorów

Koło Gospodyń Wiejskich "Zgryźliwe Babki" w Gryźlinach - woj. warmińsko-mazurskie

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 kg filetu z karpia,
  • 150g orzechów włoskich,
  • 1 główka kapusty,
  • 300g borowików lub kurek,
  • 200g boczku,
  • 2 duże cebule,
  • jajko,
  • olej,
  • sos sojowy,
  • sól i pieprz cytrynowy - do smaku.

Sos:

  • 300g zielonych pomidorów koktajlowych (na gałązce),
  • pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • cebula czerwona,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • rozmaryn,
  • cukier marki Polski Cukier,
  • sól i pieprz - smaku,
  • do przybrania: kapary, gałązka pomidorków koktajlowych.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie farszu:
    Ryby bardzo drobno posiekać. Doprawić sosem sojowym, pieprzem cytrynowym i solą.
    Na patelni z odrobiną oleju podprażyć posiekane orzechy włoskie do momentu, aż uwolnią aromat. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu orzechów podsmażyć posiekane borowiki lub kurki oraz cebulkę.
    W osobnym naczyniu udusić boczek z drugą cebulką.
    Wszystkie podsmażone składniki dodać do ryby. Na koniec dodać surowe jajko i wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Przygotowanie liści kapusty:
    Z młodej kapusty oddzielić liście. Okroić zgrubienia nerwów liści. Kapustę włoską zblanszować – wystarczy kilka minut we wrzątku, aż zmięknie i stanie się elastyczna.

  3. Formowanie i duszenie gołąbków:
    Na przygotowane liście nakładać farsz i zawijać gołąbki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzać olej i ciasno poukładać gołąbki.
    Po kilku minutach smażenia zalać je odrobiną wody, przykryć i dusić pod przykryciem około 20–30 minut – aż kapusta zmięknie, a farsz się ugotuje.

  4. Sos:
    Składniki sosu umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut w 180°C. Po upieczeniu usunąć gałązki i całość blendować na gładki kremowy sos.

  5. Podanie:
    Gołąbki podać polane sosem. Udekorować kaparami i czerwonymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

  • Gołąbki nadziewane farszem rybno-grzybowym z sosem z pieczonych zielonych pomidorów
  • Gołąbki nadziewane farszem rybno-grzybowym z sosem z pieczonych zielonych pomidorów
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Zgryźliwe Babki" w Gryźlinach

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej