
Przepisy
Kaszanka z Karpia w Kurkach
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Wronka - woj. warmińsko-mazurskie
Składniki:
Ryba:
- 2 kg swieżego karpia jeziornego lub 1,5 kg mięsa z karpia,
- 150g kaszy jęczmiennej wiejskiej marki Młyny Stoisław,
- 250g białej cebuli,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 150g masła,
- 3 jajka,
- 500g kurek,
- jelita wieprzowe (paczka),
- sól i pieprz - do smaku,
- gałka muszkatołowa.
Wywar rybny:
- resztki z wyfiletowanego karpia (skóra, głowa, ości),
- pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por,
- zioła: zielona część pora, ziele lubczyku, ziele pietruszki, koperek,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól.
Sos kurkowy:
- 500g kurek,
- 2 średnie, białe cebule,
- 70g masła,
- 200g śmietanki 30%,
- sól i pieprz czarny - do smaku.
Sos z pora:
- 2 sztuki dużego pora,
- 100g masła,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 100 ml wywaru rybnego,
- cytryna,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pęczek kopru,
- cukier drobny marki Polski Cukier,
- sól i pieprz cytrynowy - do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Kaszanka z Karpia Jeziornego:
Gdy karpia wielmożnego przywitasz w swych progach,
Pamiętaj o odpowiednich dla niego obchodach.
Wyfiletowany, bez skóry, ości, skrzeli i oczu,
Bedzie czekał spokojnie na uboczu.
Najpierw jelita wieprzowe w ciepłej wodzie trzeba moczyć
To istotne by tego nie przeoczyć.
Wywar z 6ciu litrów na włoszczyźnie i przyprawach wolno gotuj
I czy cebulka drobno pokrojona została, skrupulatnie odnotuj.
Później na maśle przesmażyć ją trzeba,
A kaszę z odrobiną soli w 3/4 litra wywaru gotować, wzrok unosząc do nieba.
Gdy woda już z niej wyparuje,
Znaczy, że do gotowości się szykuje.
Mięso z karpia (w tym czasie zmielone maszynką przez pomocnika) już na stole stoi,
A kurki oczyszczone, pomocnik drobno kroi.
Następnie słodka śmietana czeka do ubicia
I chwila na łyka wody się napicia.
Później sztukmistrz kaszę z mięsem, kurkami, cebulką i śmietanką zamiesza
Sól, pieprz i gałkę muszkatołową dodając z robotą przyspiesza.
Gotową masę w jelito wciskamy i w niewielkie pętka układamy,
To oczywista sprawa, że maszynkę z końcówką do kiełbasy chwile wcześniej od sąsiada pożyczamy,
Potem już tylko kaszankę w wywarze pół godzinki parzyć trzeba
By smak jej nasze kubki smakowe uniósł aż do nieba. -
Sos kurkowy:
Magię smaku sos kurkowy zbuduje
Zeszklona cebulka z drobnymi kurkami i śmietanka na gorącej patelni się zredukuje
Szczyptę przypraw do smaku warto zastosować,
Wtedy wszystkim z pewnością będzie to smakować. -
Sos z pora:
I na pora przyjdzie jego zmora,
Gdy biała cześć w talarki sklarujemy w maśle,
Ziele angielskie i liść laurowy do towarzystwa nam naśle.
Z odrobiną wywaru dusimy pod przykryciem czasem mieszając
I podlewamy śmietanką sok z cytrynki dodając.
Sól, pieprz i szczyptę cukru dla towarzystwa dodamy
I gdy zgęstnieje, świeżego koperku do środka wrzucamy.
Potem zostaje cześć oczywista
By był najedzony nie tylko lingwista.
Smacznego życzy ekipa z Wronki,
By w całej Polsce o kaszance z Karpia ćwierkały skowronki!
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki