
Przepisy
Sandacz pieczony na sianie z sosem holenderskim, purée i sałatką z botwinki i czarnej porzeczki
Koło Gospodyń Wiejskich w Rzuchowie - woj. wielkopolskie
Składniki:
Ryba:
- 300g sandacza,
- starta skórka cytryny,
- siano,
- pieprz kolorowy - do smaku,
- tymianek - do smaku,
- czosnek granulowany - do smaku,
- sól kamienna - do smaku.
Purée:
- 4 ziemniaki,
- korzeń pietruszki,
- łyżka masła,
- 3 łyżki mleka,
- sól - do smaku,
- pieprz - do smaku,
- gałka muszkatołowa - do smaku.
Sos holenderski:
- 3 żółtka,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 150g masła,
- sól i pieprz - do smaku.
Sałatka:
- młode listki buraka,
- szklanka czarnej porzeczki,
- 1/4 szklanki Polskiego Cukru,
- odrobina masła - na patelnię.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie ryby:
Filety z sandacza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw je mieszanką przypraw roztartych w moździerzu (np. pieprz, kolendra, ziele angielskie). Delikatnie wmasuj przyprawy w rybę i odstaw na kilka minut.
Do dużego garnka wyłóż warstwę siana. Na metalowym sitku (lub kratce) ułóż doprawione filety, tak by nie dotykały siana.
Podpal siano, przykryj garnek pokrywką i wędź rybę przez 15–20 minut, aż siano się całkowicie wypali. Pod koniec posyp rybę grubo mieloną solą i świeżo startą skórką z cytryny. -
Purée ziemniaczano-pietruszkowe:
Ziemniaki i korzeń pietruszki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 15–20 minut).
Po ugotowaniu odcedź warzywa i blenduj je na gładką masę. Dodaj masło, mleko, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprz. Miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. -
Sos holenderski:
Do metalowej lub szklanej miski wbij żółtka. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Umieść miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (kąpiel wodna) i ubijaj trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć.
Kiedy żółtka osiągną kremową konsystencję, powoli wlewaj cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas ubijając. Sos powinien być gładki i gęsty. -
Sałatka:
Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wrzuć porzeczki i dodaj cukier. Smaż przez chwilę, aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną.
Odstaw do ostudzenia. Gdy przestygną, wymieszaj je z posiekanymi liśćmi buraka (mogą być młode liście lub boćwina). - Podanie:
Na talerzu ułóż porcję puree ziemniaczano-pietruszkowego. Na wierzchu lub obok połóż kawałek wędzonego sandacza. Całość polej sosem holenderskim.
Dodaj łyżkę porzeczek z liśćmi buraka jako świeży, owocowy akcent. Danie najlepiej podawać z kieliszkiem dobrze schłodzonego białego wina – najlepiej wytrawnego. Smacznego!
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki