Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Przepisy

Sandacz pieczony na sianie z sosem holenderskim, purée i sałatką z botwinki i czarnej porzeczki

Koło Gospodyń Wiejskich w Rzuchowie - woj. wielkopolskie

Składniki:

Ryba:

  • 300g sandacza,
  • starta skórka cytryny,
  • siano,
  • pieprz kolorowy - do smaku, 
  • tymianek - do smaku, 
  • czosnek granulowany - do smaku, 
  • sól kamienna - do smaku.

Purée:

  • 4 ziemniaki,
  • korzeń pietruszki,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • sól - do smaku, 
  • pieprz - do smaku,
  • gałka muszkatołowa - do smaku.

Sos holenderski:

  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 150g masła,
  • sól i pieprz - do smaku.

Sałatka:

  • młode listki buraka,
  • szklanka czarnej porzeczki,
  • 1/4 szklanki Polskiego Cukru,
  • odrobina masła - na patelnię.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ryby:
    Filety z sandacza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw je mieszanką przypraw roztartych w moździerzu (np. pieprz, kolendra, ziele angielskie). Delikatnie wmasuj przyprawy w rybę i odstaw na kilka minut.
    Do dużego garnka wyłóż warstwę siana. Na metalowym sitku (lub kratce) ułóż doprawione filety, tak by nie dotykały siana.
    Podpal siano, przykryj garnek pokrywką i wędź rybę przez 15–20 minut, aż siano się całkowicie wypali. Pod koniec posyp rybę grubo mieloną solą i świeżo startą skórką z cytryny.

  2. Purée ziemniaczano-pietruszkowe:
    Ziemniaki i korzeń pietruszki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 15–20 minut).
    Po ugotowaniu odcedź warzywa i blenduj je na gładką masę. Dodaj masło, mleko, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprz. Miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

  3. Sos holenderski:
    Do metalowej lub szklanej miski wbij żółtka. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Umieść miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (kąpiel wodna) i ubijaj trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć.
    Kiedy żółtka osiągną kremową konsystencję, powoli wlewaj cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas ubijając. Sos powinien być gładki i gęsty.

  4. Sałatka:
    Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wrzuć porzeczki i dodaj cukier. Smaż przez chwilę, aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną.
    Odstaw do ostudzenia. Gdy przestygną, wymieszaj je z posiekanymi liśćmi buraka (mogą być młode liście lub boćwina).

  5. Podanie:
    Na talerzu ułóż porcję puree ziemniaczano-pietruszkowego. Na wierzchu lub obok połóż kawałek wędzonego sandacza. Całość polej sosem holenderskim.
    Dodaj łyżkę porzeczek z liśćmi buraka jako świeży, owocowy akcent. Danie najlepiej podawać z kieliszkiem dobrze schłodzonego białego wina – najlepiej wytrawnego. Smacznego!
  • Sandacz pieczony na sianie z sosem holenderskim

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej