
Przepisy
Gołąbki z sandacza w sosie porowym
Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie - woj. warmińsko-mazurskie
Składniki:
Gołąbki:
- 500 g fileta z sandacza,
- 100g kaszy bulgur,
- cebula,
- liście kapusty,
- szklanka bulionu,
- masło klarowane,
- sól, pieprz i pieprz cytrynowy - do smaku.
Sos porowy:
- średni por,
- garść orzechów włoskich (łuskanych),
- 500 ml śmietany 30%,
- nać pietruszki,
- masło klarowane lub olej - do smażenia,
- sól i pieprz - do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie liści kapusty:
Z kapusty oddziel liście – wybierz te największe i całe. W dużym garnku zagotuj wodę i sparz w niej liście przez kilka minut, aż zmiękną i będą elastyczne. Wyjmij, ostudź i odetnij zgrubienia z nerwów liści, jeśli są zbyt twarde. -
Farsz:
Filety z sandacza zmiel w maszynce do mięsa (najlepiej na dużych oczkach). Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli.
Następnie ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie. Odcedź ją i pozostaw do ostudzenia.
W dużej misce połącz zmielonego sandacza, podsmażoną cebulkę i ugotowaną kaszę. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym do smaku. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy. -
Zawijanie i smażenie gołąbków:
Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu i ciasno zawiń, formując gołąbki.
Na patelni rozgrzej masło i smaż gołąbki z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. -
Duszenie:
Do garnka, w którym parzyła się kapusta, dolej bulion (warzywny lub rybny). Włóż podsmażone gołąbki, przykryj i duś na małym ogniu przez około 30 minut.
Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij gołąbki i ułóż na półmisku. - Sos porowy:
Por pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż por, aż zmięknie. Dopraw solą.
Zalej śmietaną i dodaj drobno pokruszone orzechy włoskie. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. -
Podanie:
Gołąbki polej ciepłym sosem porowo-orzechowym. Podawaj od razu – najlepiej smakują na ciepło!
Możesz udekorować danie świeżymi ziołami lub plasterkami cytryny, które świetnie podkreślą smak ryby. Smacznego!
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki