Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Przepisy

Pierogi z karpiem i sandaczem polane sosem z pokrzywy na oliwie z oliwek

Koło Gospodyń Wiejskich Marcinkowianki - woj. warmińsko-mazurskie

Składniki:

Ryba:

  • 300g filetu z karpia,
  • 300g filetu z sandacza,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • cebula, 
  • listek laurowy,
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz – do smaku,
  • ulubione suszone zioła (np. majeranek, tymianek, koperek).

Ciasto na pierogi:

  • 500g mąki pszennej tortowej (typ 450) marki Młyny Stoisław,
  • 200 ml wrzącej wody,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Sos z pokrzywy:

  • 2 garście młodych listków pokrzywy,
  • 1–2 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki passaty pomidorowej z czosnkiem i ziołami marki Polskie Przetwory,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz – do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie farszu:
    Filety z karpia i sandacza włóż do garnka z pokrojonymi warzywami. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20–25 minut.
    Następnie wyjmij ryby i warzywa, odstaw do przestudzenia. Po ostudzeniu posiekaj drobno ryby i warzywa. Dopraw wszystko solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Farsz powinien być zwarty, ale soczysty.

  2. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Następnie wlej wrzącą wodę i olej, wymieszaj łyżką, a następnie wyrób ręcznie, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 15 minut.
    Rozwałkuj na cienki placek i wycinaj kółka (np. szklanką). Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu i zlepiaj brzegi, formując pierogi.

  3. Gotowanie pierogów:
    Zagotuj wywar, w którym gotowała się ryba (można go lekko przecedzić). Pierogi gotuj partiami, aż wypłyną na wierzch (ok. 3–4 minuty). Wyjmuj łyżką cedzakową.

  4. Przygotowanie sosu z pokrzywy:
    Liście młodej pokrzywy dokładnie opłucz i sparz wrzątkiem. 
    Na patelni rozgrzej masło, dodaj sparzoną pokrzywę i smaż przez chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i passaty z czosnkiem i ziołami. Duś przez 2–3 minuty.
    Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

  5. Podanie:
    Ugotowane pierogi ułóż na półmisku i polej ciepłym sosem z pokrzywy. Podawaj jako danie główne – idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczystą kolację. Smacznego!
  • Pierogi z karpiem i sandaczem polane sosem z pokrzywy
  • Pierogi z karpiem i sandaczem polane sosem z pokrzywy
  • Koło Gospodyń Wiejskich Marcinkowianki

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej