
Przepisy
Pierogi z karpiem i sandaczem polane sosem z pokrzywy na oliwie z oliwek
Koło Gospodyń Wiejskich Marcinkowianki - woj. warmińsko-mazurskie
Składniki:
Ryba:
- 300g filetu z karpia,
- 300g filetu z sandacza,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- 1/4 selera,
- cebula,
- listek laurowy,
- 2–3 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz – do smaku,
- ulubione suszone zioła (np. majeranek, tymianek, koperek).
Ciasto na pierogi:
- 500g mąki pszennej tortowej (typ 450) marki Młyny Stoisław,
- 200 ml wrzącej wody,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- szczypta soli.
Sos z pokrzywy:
- 2 garście młodych listków pokrzywy,
- 1–2 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki passaty pomidorowej z czosnkiem i ziołami marki Polskie Przetwory,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie farszu:
Filety z karpia i sandacza włóż do garnka z pokrojonymi warzywami. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20–25 minut.
Następnie wyjmij ryby i warzywa, odstaw do przestudzenia. Po ostudzeniu posiekaj drobno ryby i warzywa. Dopraw wszystko solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Farsz powinien być zwarty, ale soczysty. -
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Następnie wlej wrzącą wodę i olej, wymieszaj łyżką, a następnie wyrób ręcznie, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 15 minut.
Rozwałkuj na cienki placek i wycinaj kółka (np. szklanką). Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu i zlepiaj brzegi, formując pierogi. -
Gotowanie pierogów:
Zagotuj wywar, w którym gotowała się ryba (można go lekko przecedzić). Pierogi gotuj partiami, aż wypłyną na wierzch (ok. 3–4 minuty). Wyjmuj łyżką cedzakową. -
Przygotowanie sosu z pokrzywy:
Liście młodej pokrzywy dokładnie opłucz i sparz wrzątkiem.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj sparzoną pokrzywę i smaż przez chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i passaty z czosnkiem i ziołami. Duś przez 2–3 minuty.
Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. - Podanie:
Ugotowane pierogi ułóż na półmisku i polej ciepłym sosem z pokrzywy. Podawaj jako danie główne – idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczystą kolację. Smacznego!
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki