
Przepisy
Grillowany sandacz w sosie, z puree z zielonego groszku, sałatką i z sosem vinaigrette
Koło Gospodyń Wiejskich Suliszewiczanki - woj. łódzkie
Składniki:
Ryba:
- 250g filet z sandacza (ze skórą),
- masło,
- 2 limonki,
- przyprawy: sól, pieprz,
- świeży tymianek,
- świeża bazylia,
- świeża natka pietruszki,
- 2 ząbki czosnek.
Purée:
- 10g masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 100g cebuli,
- 450g mrożonego groszku,
- 50 ml bulionu warzywnego,
- 1 garść świeżej mięty,
- 80 ml śmietany 30%,
- sól - do smaku.
Sałatka:
- pęczek młodych liści buraczków,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego;
- 3 łyżki oliwy;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżeczka musztardy;
- garść orzechów włoskich,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sos limonkowo-maślany:
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- 80 ml śmietany 30%,
- sok z 1/2 limonki,
- 2 łyżki passaty pomidorowej z czosnkiem marki Polskie Przetwory.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie ryby:
Filet z sandacza dokładnie umyj i oczyść z łusek. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy limonki, natrzyj solą, pieprzem, suszoną bazylią i roztartym czosnkiem. Przykryj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby ryba nabrała aromatu.
Limonkę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój ją na plasterki i włóż do wnętrza ryby. Natkę pietruszki drobno posiekaj – połowę również umieść w środku sandacza. -
Grillowanie:
Ułóż rybę na folii aluminiowej. Na wierzchu rozłóż płatki masła i posyp pozostałą natką pietruszki. Zawiń dokładnie w folię.
Grilluj rybę około 20 minut z każdej strony (w zależności od wielkości). Po ugrillowaniu delikatnie rozwiń folię i posyp całość świeżym tymiankiem. -
Sos limonkowo-maślany:
Na rozgrzaną patelnię wlej około 100 ml wytrawnego białego wina. Zwiększ ogień i odparuj alkohol. Następnie dodaj śmietankę.
Do redukującego się sosu dodaj sok z limonki oraz 2 łyżki passaty z czosnkiem i ziołami. Gotuj, aż sos zgęstnieje i utworzy jednolitą emulsję. Sosem polej grillowaną rybę tuż przed podaniem. -
Purée z zielonego groszku i mięty:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 3–4 minuty, aż się zeszkli.
Dodaj mrożony groszek, kilka łyżek bulionu warzywnego, posiekaną świeżą miętę i sól do smaku. Duś pod przykryciem przez 5–6 minut.
Dodaj odrobinę śmietanki i gotuj jeszcze minutę. Całość blenduj na gładkie purée. Podawaj jako dodatek do ryby. -
Sałatka z młodych liści buraczków i orzechów:
Liście młodych buraków dokładnie wypłucz i osusz. Ułóż na dużym półmisku. Posyp prażonymi orzechami włoskimi.
Polej całość sosem vinaigrette (np. oliwa, musztarda, miód, sok z cytryny, sól i pieprz – dokładnie wymieszane). -
Podanie:
Na dużym półmisku ułóż porcję purée z groszku, na nim grillowanego sandacza, a obok świeżą sałatkę z liści buraczków i orzechami.
Polej rybę ciepłym, maślanym sosem limonkowym. Podawaj od razu – najlepiej smakuje na ciepło! Smacznego!
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki