Fundacja

Krajowa Grupa Spożywcza
0 %

Przepisy

Grillowany sandacz w sosie, z puree z zielonego groszku, sałatką i z sosem vinaigrette

Koło Gospodyń Wiejskich Suliszewiczanki - woj. łódzkie

Składniki:

Ryba:

  • 250g filet z sandacza (ze skórą),
  • masło,
  • 2 limonki,
  • przyprawy: sól, pieprz, 
  • świeży tymianek,
  • świeża bazylia,
  • świeża natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnek.

Purée:

  • 10g masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 100g cebuli,
  • 450g mrożonego groszku,
  • 50 ml bulionu warzywnego,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • 80 ml śmietany 30%,
  • sól - do smaku.

Sałatka:

  • pęczek młodych liści buraczków,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • garść orzechów włoskich,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sos limonkowo-maślany:

  • 100 ml wytrawnego białego wina,
  • 80 ml śmietany 30%,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 2 łyżki passaty pomidorowej z czosnkiem marki Polskie Przetwory.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ryby:
    Filet z sandacza dokładnie umyj i oczyść z łusek. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy limonki, natrzyj solą, pieprzem, suszoną bazylią i roztartym czosnkiem. Przykryj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby ryba nabrała aromatu.
    Limonkę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój ją na plasterki i włóż do wnętrza ryby. Natkę pietruszki drobno posiekaj – połowę również umieść w środku sandacza.

  2. Grillowanie:
    Ułóż rybę na folii aluminiowej. Na wierzchu rozłóż płatki masła i posyp pozostałą natką pietruszki. Zawiń dokładnie w folię.
    Grilluj rybę około 20 minut z każdej strony (w zależności od wielkości). Po ugrillowaniu delikatnie rozwiń folię i posyp całość świeżym tymiankiem.

  3. Sos limonkowo-maślany:
    Na rozgrzaną patelnię wlej około 100 ml wytrawnego białego wina. Zwiększ ogień i odparuj alkohol. Następnie dodaj śmietankę.
    Do redukującego się sosu dodaj sok z limonki oraz 2 łyżki passaty z czosnkiem i ziołami. Gotuj, aż sos zgęstnieje i utworzy jednolitą emulsję. Sosem polej grillowaną rybę tuż przed podaniem.

  4. Purée z zielonego groszku i mięty:
    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 3–4 minuty, aż się zeszkli.
    Dodaj mrożony groszek, kilka łyżek bulionu warzywnego, posiekaną świeżą miętę i sól do smaku. Duś pod przykryciem przez 5–6 minut.
    Dodaj odrobinę śmietanki i gotuj jeszcze minutę. Całość blenduj na gładkie purée. Podawaj jako dodatek do ryby.

  5. Sałatka z młodych liści buraczków i orzechów:
    Liście młodych buraków dokładnie wypłucz i osusz. Ułóż na dużym półmisku. Posyp prażonymi orzechami włoskimi.
    Polej całość sosem vinaigrette (np. oliwa, musztarda, miód, sok z cytryny, sól i pieprz – dokładnie wymieszane).

  6. Podanie:
    Na dużym półmisku ułóż porcję purée z groszku, na nim grillowanego sandacza, a obok świeżą sałatkę z liści buraczków i orzechami.
    Polej rybę ciepłym, maślanym sosem limonkowym. Podawaj od razu – najlepiej smakuje na ciepło! Smacznego!

  • Grillowany sandacz w sosie maślano-limonkowym, z puree z zielonego groszku i sałatką
  • Grillowany sandacz w sosie maślano-limonkowym, z puree z zielonego groszku i sałatką
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Suliszewiczanki"

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej