Fundacja

Przepisy

  • Placuszki ziemniaczane z musem z rabarbaru

Placuszki ziemniaczane z musem z rabarbaru i twarogiem śmietankowym

Koło Gospodyń Wiejskich w Kleszczewie "Babki w Kleszczach" - woj. pomorskie

Składniki:

Placuszki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki mąki pszennej marki Młyny Stoisław,
  • 1 cebula,
  • czosnek,
  • olej - do smażenia,
  • sól i pieprz - do smaku.

Mus z rabarbaru:

  • 3 łodygi rabarbaru,
  • cukier marki Polski Cukier,
  • miód, 
  • masło.

Twarożek:

  • twaróg,
  • cukier waniliowy,
  • odrobina cynamonu,
  • śmietana (słodkawa),
  • żółtko z jajka.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie placuszków:
    Młode ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj je do ziemniaków razem z jajkiem oraz mąką. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.

  2. Mus z rabarbaru:
    Rabarbar pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojony rabarbar, cukier i miód. Podsmażaj, aż rabarbar zmięknie, a składniki się połączą. Następnie zmiksuj na gładki mus. 

  3. Twarożek:
    Twaróg zmiel lub dokładnie rozgnieć. Dodaj żółtko, cukier waniliowy, odrobinę cynamonu oraz słodką śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie kremowa. 

  4. Podanie:
    Na usmażone placuszki nakładaj warstwę twarożku, polewaj musem z rabarbaru i posyp cukrem. Smacznego!

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej