Przejdź do sekcji:

Przepisy
Pierogi z kaczką, dynią i duszonymi jabłkami w sosie z palonego masła i tymianku
Koło Gospodyń Wiejskich "Ale lipa" w Grodziszczu - woj. dolnośląskie
Składniki:
Farsz:
- 300 g mięsa z pieczonej lub gotowanej kaczki (bez skóry),
- 1 szklanka pieczonej dyni,
- 1 mała cebula,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek - do smaku.
Duszone jabłka:
- 2 kwaśne jabłka reneta lub antonówka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej (typ 405) marki Młyny Stoisław,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Sos z palonego masła i tymianku:
- 100 g masła,
- kilka gałązek świeżego tymianku.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie farszu:
Mięso z kaczki rozdrobnij. Dynię upiecz i rozgnieć widelcem. Cebulę podsmaż na złoto. Połącz składniki, dopraw solą, pieprzem, gałką i majerankiem. -
Przygotowanie jabłek:
Pokrój jabłka w kostkę i duś na maśle z miodem i cynamonem, aż zmiękną i się lekko skarmelizują. Ostudź. -
Przygotowanie ciasta:
Wymieszaj składniki i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wytnij krążki, nadziewaj farszem z kaczki i dyni. Zlep pierogi. - Gotowanie:
Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. -
Przygotowanie sosu:
Na suchej patelni rozpuść masło i podgrzewaj, aż nabierze orzechowego aromatu (nie przypalić!). Dodaj świeży tymianek i podgrzewaj jeszcze chwilę. - Podanie:
Ułóż pierogi na talerzu, dodaj duszone jabłka i polej sosem z palonego masła i tymianku. Smacznego!
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki