Fundacja

Przepisy

  • Pierogi z kaczka, dynia i duszonymi jabłkami

Pierogi z kaczką, dynią i duszonymi jabłkami w sosie z palonego masła i tymianku

Koło Gospodyń Wiejskich "Ale lipa" w Grodziszczu - woj. dolnośląskie

Składniki:

Farsz:

  • 300 g mięsa z pieczonej lub gotowanej kaczki (bez skóry),
  • 1 szklanka pieczonej dyni,
  • 1 mała cebula,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek - do smaku.

Duszone jabłka:

  • 2 kwaśne jabłka reneta lub antonówka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 405) marki Młyny Stoisław,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Sos z palonego masła i tymianku:

  • 100 g masła,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie farszu:
    Mięso z kaczki rozdrobnij. Dynię upiecz i rozgnieć widelcem. Cebulę podsmaż na złoto. Połącz składniki, dopraw solą, pieprzem, gałką i majerankiem.

  2. Przygotowanie jabłek:
    Pokrój jabłka w kostkę i duś na maśle z miodem i cynamonem, aż zmiękną i się lekko skarmelizują. Ostudź.

  3. Przygotowanie ciasta:
    Wymieszaj składniki i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wytnij krążki, nadziewaj farszem z kaczki i dyni. Zlep pierogi.

  4. Gotowanie:
    Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
  5. Przygotowanie sosu:
    Na suchej patelni rozpuść masło i podgrzewaj, aż nabierze orzechowego aromatu (nie przypalić!). Dodaj świeży tymianek i podgrzewaj jeszcze chwilę.

  6. Podanie:
    Ułóż pierogi na talerzu, dodaj duszone jabłka i polej sosem z palonego masła i tymianku. Smacznego!

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej