Fundacja

Przepisy

  • Gomunicka potrawka z dziczyzny

Gomunicka potrawka z dziczyzny

Koło Gospodyń Wiejskich w Gomunicach - woj. łódzkie

Składniki:

  • 0,7 kg mięsa z dziczyzny (jeleń, sarna lub dzik),
  • 1 marchewka,
  • 0,7 kg mięsa z dziczyzny (jeleń, sarna lub dzik),
  • 1 marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • 2-3 cm białej części pora,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 piwo jasne,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • Sól i pieprz,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej marki Młyny Stoisław,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego marki Polskie Przetwory.

Zalewa do mięsa:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 5 - 6 szt. owoców jałowca (utłuczone w moździerzu),
  • 1 łyżeczka rozmarynu, tymianku, cząbru, suszonego czosnku oraz papryki słodkiej,
  • odrobina chili,
  • pokruszony liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Mus z buraka i jabłka:

  • 2 upieczone lub ugotowane buraki,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki cukru marki Polski Cukier,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 szt. goździków,
  • ok. 3 cm imbiru świeżego,
  • 1/2 szklanki wina czerwonego,
  • 3 łyżki octu winnego - jabłkowego,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa i marynaty:
    Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę około 1,5 x 1,5 cm. Przygotuj zalewę łącząc oliwę, ocet winny, owoce jałowca, pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, chili oraz suszone zioła: rozmaryn, tymianek, cząber, suszony czosnek i paprykę słodką. Zanurz mięso w zalewie i odstaw do lodówki na 48 godzin lub przynajmniej na noc.

  2. Przygotowanie potrawki:
    Warzywa pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z marynaty, pod koniec oprósz delikatnie mąką pszenną. Przełóż do garnka i zalej niewielką ilością piwa jasnego. Dopraw solą i pieprzem. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i pora, a następnie dodaj je do garnka z mięsem. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaj pozostałe warzywa (oprócz ogórka kiszonego), dalej duś około 40 minut, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając piwo w razie potrzeby.
    Następnie dodaj ogórka kiszonego i duś ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę, dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.

  3. Podanie potrawki:
    Potrawkę podawaj posypaną natką pietruszki, z pajdą chleba wiejskiego i opcjonalnie z ogórkiem kiszonym.
  4. Na dodatek - mus:
    Danie podawaj z musem z buraka i jabłka na czerwonym winie: buraki i jabłko ugotuj lub upiecz, następnie dusząc z cukrem, miodem, goździkami, imbirem, czerwonym winem, solą i octem jabłkowym zblenduj na gładki mus.

  5. Dekoracja:
    Udekoruj suszonymi kwiatostanami lipy i nagietka oraz dyniowym pudrem (dynię pokrój w cienkie paski, wysusz i zmiksuj na pył).

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej