
Przepisy
Gomunicka potrawka z dziczyzny
Koło Gospodyń Wiejskich w Gomunicach - woj. łódzkie
Składniki:
- 0,7 kg mięsa z dziczyzny (jeleń, sarna lub dzik),
- 1 marchewka,
- 0,7 kg mięsa z dziczyzny (jeleń, sarna lub dzik),
- 1 marchewka,
- 1/2 pietruszki,
- 1/4 selera,
- 1 cebula,
- 2-3 cm białej części pora,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 piwo jasne,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
- Sól i pieprz,
- 1-2 łyżki mąki pszennej marki Młyny Stoisław,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego marki Polskie Przetwory.
Zalewa do mięsa:
- 6 łyżek oliwy,
- 4 łyżki octu winnego,
- 5 - 6 szt. owoców jałowca (utłuczone w moździerzu),
- 1 łyżeczka rozmarynu, tymianku, cząbru, suszonego czosnku oraz papryki słodkiej,
- odrobina chili,
- pokruszony liść laurowy,
- ziele angielskie.
Mus z buraka i jabłka:
- 2 upieczone lub ugotowane buraki,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki cukru marki Polski Cukier,
- 1 łyżka miodu,
- 3 szt. goździków,
- ok. 3 cm imbiru świeżego,
- 1/2 szklanki wina czerwonego,
- 3 łyżki octu winnego - jabłkowego,
- sól.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie mięsa i marynaty:
Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę około 1,5 x 1,5 cm. Przygotuj zalewę łącząc oliwę, ocet winny, owoce jałowca, pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, chili oraz suszone zioła: rozmaryn, tymianek, cząber, suszony czosnek i paprykę słodką. Zanurz mięso w zalewie i odstaw do lodówki na 48 godzin lub przynajmniej na noc. -
Przygotowanie potrawki:
Warzywa pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z marynaty, pod koniec oprósz delikatnie mąką pszenną. Przełóż do garnka i zalej niewielką ilością piwa jasnego. Dopraw solą i pieprzem. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i pora, a następnie dodaj je do garnka z mięsem. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaj pozostałe warzywa (oprócz ogórka kiszonego), dalej duś około 40 minut, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając piwo w razie potrzeby.
Następnie dodaj ogórka kiszonego i duś ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę, dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. - Podanie potrawki:
Potrawkę podawaj posypaną natką pietruszki, z pajdą chleba wiejskiego i opcjonalnie z ogórkiem kiszonym. -
Na dodatek - mus:
Danie podawaj z musem z buraka i jabłka na czerwonym winie: buraki i jabłko ugotuj lub upiecz, następnie dusząc z cukrem, miodem, goździkami, imbirem, czerwonym winem, solą i octem jabłkowym zblenduj na gładki mus. - Dekoracja:
Udekoruj suszonymi kwiatostanami lipy i nagietka oraz dyniowym pudrem (dynię pokrój w cienkie paski, wysusz i zmiksuj na pył).
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki