Fundacja

Przepisy

  • Watróbka drobiowa z grzybami i cebulka z jabłeczna nuta

Wątróbka drobiowa z grzybami i cebulką z jabłeczną nutą

Koło Gospodyń Wiejskich "Knyszynianki" - woj. podlaskie

Składniki:

  • wątróbka drobiowa,
  • mąka pszenna marki Młyny Stoisław,
  • cebula, 
  • jabłka (kwaśne),
  • grzyby (leśne lub pieczarki),
  • masło klarowane (lub olej),
  • majeranek, 
  • pieprz i sól,
  • czosnek,
  • sok z jabłek.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie wątróbki:
    Oczyszczoną wątróbkę drobiową oprósz mąką pszenną, przypraw majerankiem i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym smaż wątróbkę do zrumienienia, tak aby nie była w środku krwista. Usmażone kawałki odłóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygła.

  2. Przygotowanie dodatków:
    Cebulę pokrój w piórka, a grzyby w plasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż cebulę i ząbek czosnku, następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości. Jabłko o wyrazistym, kwaśnym smaku pokrój w cienkie plasterki, usuwając gniazda nasienne. Dodaj jabłka do cebuli i grzybów, smaż delikatnie mieszając.

  3. Łączenie składników:
    Gdy składniki zmiękną, dopraw solą, pieprzem i obficie majerankiem. Połącz z wątróbką na jednej patelni i razem podgrzewaj. Jeśli cała woda i sok odparują, dolej odrobinę soku z jabłek i lekko zagęść mąką pszenną.
  4. Podanie:
    Gotowe danie posyp świeżą, zieloną pietruszką. Smacznego!

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej