
Przepisy
Rabarbarowa rozkosz w objęciach zieleni
Koło Gospodyń Wiejskich "OSINKI" w Osinach - woj. łódzkie
Składniki:
Roladki:
- schab,
- świeże łodygi rabarbaru,
- świeże liście szpinaku,
- musztarda,
- miód,
- bułka tarta,
- mąka luksusowa (typ 550) marki Młyny Stoisław,
- jajka,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Kasza pęczak:
- kasza pęczak,
- 2 buraki czerwone,
- wegeta do smaku,
- świeży szczypior.
Sałatka:
- rukola,
- roszponka,
- sałata lodowa lub dowolna inna,
- miód,
- sok z cytryny i pomarańczy,
- musztarda francuska,
- pomidorki cocktailowe,
- truskawki świeże,
- czerwona porzeczka.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie rolady:
Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm, delikatnie rozbijamy na kotlety, a następnie lekko solimy i pieprzymy. W międzyczasie przygotowujemy farsz: w naczyniu mieszamy cienko pokrojony rabarbar (łodygę), drobno posiekane liście szpinaku, miód oraz musztardę. Powstałym nadzieniem smarujemy plastry rozbitego schabu, po czym zwijamy je w roladki. Obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor, następnie przekładamy je do naczynia i pozwalamy im chwilę odpocząć. -
Kasza pęczak jako dodatek:
Moczymy i płuczemy kaszę, następnie wylewamy wodę z moczenia i dodajemy nową. Buraki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do garnka, gotujemy razem celem uzyskania koloru. Na konie doprawiamy wegetą i dodajemy dużą ilość pokrojonego drobno szczypiorku, zostawiamy kaszę pod przykryciem aby odpoczęła :) - Wykończenie dania - sałatka:
Mieszamy wszystkie sałaty w misce dodając przekrojone na połowę pomidorki. Zalewamy miksem zrobionym z miodu, soku z cytryny, pomarańczy i musztardy (uwielbiam ten sos !). Kolejno wyjmujemy na talerz obok roladek i kaszy i przystrajamy całe danie owocami (truskawki i porzeczka czerwona). Po ułożeniu wszystkiego na talerzu jeszcze skraplamy sosem od sałaty po roladkę.
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki