Fundacja

Przepisy

  • Rabarbarowa rozkosz

Rabarbarowa rozkosz w objęciach zieleni

Koło Gospodyń Wiejskich "OSINKI" w Osinach - woj. łódzkie

Składniki:

Roladki:

  • schab,
  • świeże łodygi rabarbaru,
  • świeże liście szpinaku,
  • musztarda,
  • miód,
  • bułka tarta,
  • mąka luksusowa (typ 550) marki Młyny Stoisław, 
  • jajka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Kasza pęczak:

  • kasza pęczak,
  • 2 buraki czerwone,
  • wegeta do smaku,
  • świeży szczypior.

Sałatka:

  • rukola,
  • roszponka, 
  • sałata lodowa lub dowolna inna,
  • miód,
  • sok z cytryny i pomarańczy,
  • musztarda francuska,
  • pomidorki cocktailowe,
  • truskawki świeże,
  • czerwona porzeczka.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie rolady:
    Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm, delikatnie rozbijamy na kotlety, a następnie lekko solimy i pieprzymy. W międzyczasie przygotowujemy farsz: w naczyniu mieszamy cienko pokrojony rabarbar (łodygę), drobno posiekane liście szpinaku, miód oraz musztardę. Powstałym nadzieniem smarujemy plastry rozbitego schabu, po czym zwijamy je w roladki. Obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor, następnie przekładamy je do naczynia i pozwalamy im chwilę odpocząć.

  2. Kasza pęczak jako dodatek:
    Moczymy i płuczemy kaszę, następnie wylewamy wodę z moczenia i dodajemy nową. Buraki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do garnka, gotujemy razem celem uzyskania koloru. Na konie doprawiamy wegetą i dodajemy dużą ilość pokrojonego drobno szczypiorku, zostawiamy kaszę pod przykryciem aby odpoczęła :)  

  3. Wykończenie dania - sałatka:
    Mieszamy wszystkie sałaty w misce dodając przekrojone na połowę pomidorki. Zalewamy miksem zrobionym z miodu, soku z cytryny, pomarańczy i musztardy (uwielbiam ten sos !). Kolejno wyjmujemy na talerz obok roladek i kaszy i przystrajamy całe danie owocami (truskawki i porzeczka czerwona). Po ułożeniu wszystkiego na talerzu jeszcze skraplamy sosem od sałaty po roladkę. 

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej