Fundacja

Przepisy

  • placki z cukinii z jabłuszkami z sosem buraczanoporzeczkowym

Placki z cukinii z jabłuszkami, sosem buraczano-porzeczkowym i nutą orzechów włoskich

Koło Gospodyń Wiejskich "Łazanki" - woj. mazowieckie

Składniki:

Placki z cukinii z jabłuszkami:

  • 200 g cukinii,
  • 150 g jabłek,
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej marki Młyny Stoisław,
  • przyprawa KGW do placków z cukinii przygotowana na bazie sezonowych ziół,
  • olej rzepakowy - do smażenia.

Sos buraczano-porzeczkowy:

  • 500 g buraków czerwonych,
  • 400 g porzeczek czerwonych,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 cytryny,
  • 1/4 łyżeczki soli ,
  • 2 łyżki cukru,
  • 80 g orzechów włoskich.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie placków z cukinii z jabłuszkami:
    Należy zetrzeć cukinię na tarce jarzynowej na dużych oczkach, oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, odcisnąć cukinię na sicie z nadmiaru wody. Następnie do cukinii należy dodać starte jabłuszka, jajko, mąkę, cukier, przyprawę KGW i całość dokładnie wymieszać. Kolejno na patelni rozgrzać olej, smażyć małe placki (2 łyżki ciasta) po trzy minuty z każdej strony.

  2. Przygotowanie sosu buraczano-porzeczkowego z nutą orzechów włoskich:
    Należy ugotować buraki, następnie obrać je i pokroić w drobne kawałki. Do buraków dodać porzeczki, trochę oleju, cukru.
    Całość należy zblendować na gładką masę. Na patelni należy podpiec orzechy włoskie z dodatkiem soli.

  3. Podanie:
    Kolejno placuszki wykładamy na talerz, polewamy odrobiną sosu i kładziemy orzechy włoskie. Smacznego!

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej