
Przepisy
Nadmorskie zamieszanie, czyli topinambur w objęciach jesiennej śliwki i gruszki, w towarzystwie śledzika bałtyckiego
Koło Gospodyń Wiejskich w Międzywodziu "FREGATA" - woj. zachodniopomorskie
Składniki:
Placki z topinamburu:
- 250 g bulw topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego,
- 1-2 cebulki razem ze szczypiorem,
- 2 łyżki mąki pszennej marki Młyny Stoisław,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 jajka,
- 5 łyżek oleju do smażenia,
- opcjonalnie - ziemniaki lub marchew.
Owoce karmelizowane:
- 1 śliwka,
- 1 gruszka,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru marki Polski Cukier,
- 2-3 goździki.
Śledź wędzony na ciepło:
- 1 śledź wędzony.
Sposób przygotowania:
-
Placki z topinamburu:
Bulwy topinamburu zetrzyj na tarce o dużych oczkach na wiórki. Do startych bulw dodaj posiekaną cebulę wraz ze szczypiorkiem, mąkę, sól, zioła prowansalskie oraz ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj. Wlej rozmącone jajka i połącz wszystko na jednolitą masę.
Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj łyżką porcje masy i spłaszczaj je, formując placki. Smaż około 2 minut z każdej strony, aż placki będą złote i chrupiące. Po usmażeniu odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. -
Owoce karmelizowane:
Śliwkę i obrana gruszkę pokrój w plastry. Na patelni rozpuść miód razem z cukrem na średnim ogniu.
Ułóż owoce na patelni, dodaj goździki i podgrzewaj, aż sos pod owocami zacznie się gotować. Delikatnie obracaj owoce łyżką lub silikonową szpatułką, unikając uszkadzania ich widelcem. Podgrzewaj, aż owoce zmiękną i staną się szklisto-karmelizowane, a sos mocno zgęstnieje. -
Przygotowanie śledzia:
Wędzonego śledzia podziel na kawałki gotowe do podania. - Podanie:
Na talerzu ułóż warstwy: placek z topinamburu, karmelizowane owoce oraz kawałki wędzonego śledzia. Całość udekoruj świeżym szczypiorkiem. Możesz delikatnie polać danie sosem z karmelizacji owoców.
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki