Fundacja

Przepisy

  • Pyzy w nowej odsłonie

Pyzy w nowej odsłonie

 

Koło Gospodyń Wiejskich w Pasku - woj. mazowieckie

Składniki:

Ciasto:

  • 5 kg ziemniaków,
  • 4 jabłka średniej wielkości,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • sól do smaku,

Farsz:

  • 1 kg sera białego,
  • 07 kg marchwi,
  • sól i cukier - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta:
    Ugotować 2,5 kg ziemniaków, przecisnąć przez praskę, pozostawić do wystudzenia. Pozostałe 2,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Zetrzeć także jabłka. Z tartych ziemniaków i jabłek odcisnąć nadmiar płynu i tak uzyskaną masę połączyć do wystudzonych gotowanych ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną. Następnie szybko wyrobić gładką masę, doprawiając solą do smaku.

  2. Przygotowanie farszu:
    Umytą marchewkę pieczemy w 180 stopniach  około pół godziny do miękkości. Po upieczeniu marchewkę z serem zmielić razem. Doprawić solą, dodać cukier, żółtko i wyrobić masę. 

  3. Pyzy:
    Z ciasta z ziemniaków formujemy kulkę w kształcie placuszka, nakładamy farsz serowy i lepimy pyzy. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy pyzy i po wypłynięciu gotujemy około 2 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu pyzy są gotowe do spożycia. Uzupełnieniem do nich może być kwaśna śmietana lub sos ze śmietany z dodatkiem pieczonego jabłka lub pieczonej marchewki.

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej