Fundacja

Przepisy

  • Placuszki dyniowo - serowe z musem wisniowym

Placuszki dyniowo-serowe z musem wiśniowym

Koło Gospodyń Wiejskich w Nowych Gajęcicach - woj. łódzkie

Składniki:

Placuszki:

  • 200 g surowej dyni (bez skórki),
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru,
  • 200 g białego sera,
  • ok 4 łyżki cukru marki Polski Cukier,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • około 4-5 łyżek mąki pszennej marki Młyny Stoisław, 
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub pomarańczy,
  • jogurt naturalny.

Mus:

  • 200 g wiśni,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru marki Polski Cukier,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie dyni:
    Dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj dynię i imbir. Smaż przez 5-7 minut, aż dynia będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia.

  2. Przygotowanie masy serowej:
    Biały ser rozgnieć widelcem. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Wymieszaj wszystko z dynią, cynamonem, skórką z cytryny lub pomarańczy oraz mąką. Ubij białka na pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowo-dyniowej. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę mąki.

  3. Przygotowanie sosu wiśniowego:
    Wiśnie zalej wodą, dodaj cukier i zagotuj przez około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w niewielkiej ilości wody i zagęść nią owoce. 

  4. Smażenie i podanie:
    Na rozgrzanym oleju smaż placuszki około pół minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Ułóż placuszki na talerzu. Na każdy nałóż kleks jogurtu naturalnego. Smacznego!

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej