Fundacja

Przepisy

  • Kaczka w koronie porzeczkowo-jabłkowej z nuta miety

Kaczka w koronie porzeczkowo-jabłkowej z nutą mięty

Koło Gospodyń Wiejskich Jaktorów "Jaktorowskie Turzyce" - woj. mazowieckie

Składniki:

Pierś z kaczki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • suszona mięta,
  • majeranek,
  • miód do glazury.

Porzeczkowo-jabłkowa korona:

  • 150 g czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych),
  • 1 duże jabłko (np. antonówka),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej rozpuszczona w odrobinie wody (opcjonalnie),
  • 1 gałązka mięty,
  • 1/4 cytryny.

Kopytka (Kopytkowe trio):

  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g mąki pszennej marki Młyny Stoisław, 
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku i do gotowania,
  • do nadania kopytkom koloru: dynia, buraczki i szpinak. 

Marchewkowe wiórki:

  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki masła, 
  • sól i pieprz - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kaczki:
    Skórę piersi kaczki nacinamy w kratkę, nie przecinając mięsa. Nacieramy solą pieprzem suszoną miętą i odrobiną majeranku. Na zimnej patelni ułóż pierś skórką do dołu, smaż 8-10 min na średnim ogniu aż tłuszcz się wytopi a skórka stanie się chrupiąca, potem odwracamy pierś na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3min. Po skórce malujemy pędzlem zamoczonym w płynnym miodzie następnie odwracamy pierś na kilka sekund, zwracając uwagę by jej za mocno nie przypiec gdyż miód zacznie się karmelizować, zdejmujemy pierś z patelni, owijamy  w pergamin i odkładamy na kilka minut by mięso odpoczęło a jego temperatura się wyrównała.

  2. Przygotowanie kopytek:
    Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ziemniaki dzielimy na 3 części. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól oraz do jednej części ugotowane lub upieczone zblendowane buraki, do drugiej ugotowaną lub upieczoną dynię, do trzeciej uduszony lub surowy, posiekany szpinak. Mieszamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta wałeczki o grubości około 2 cm, a następnie kroimy na kawałki długości około 2 cm. Wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy do wypłynięcia.

  3. Przygotowanie korony porzeczkowo-jabłkowej:
    W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy porzeczki. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko (jabłko skrapiamy delikatnie cytryną). Dodajemy miód i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 5 minut, aż owoce zaczną się rozpadać, a całość lekko zgęstnieje.
    Zagęszczenie opcjonalnie: Jeśli tak przygotowane owoce są zbyt rzadkie, dodajemy rozpuszczoną skrobię kukurydzianą i mieszamy, aż zgęstnieje. 

  4. Przygotowanie marchewkowych wiórek:
    Marchewki obieramy i kroimy w cienkie wiórki. Na patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy marchewkowe wiórki i smażymy, mieszając od czasu do czasu, tak aby marchewka była aldente.
    Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  5. Podanie:
    Cała potrawę układamy pięknie na talerzu lub półmisku. Smacznego!

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej