Fundacja

Przepisy

  • Ogórkowy zawrót głowy, czyli egzotyczna Polska na talerzu

Ogórkowy zawrót głowy, czyli egzotyczna polska na talerzu

Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo - woj. wielkopolskie

Składniki:

Sałatka warzywno-owocowa:

  • kilkanaście liści sałaty,
  • kilka listków mięty,
  • ogórek dziki (cyklantera, achocha, caigua, korilla),
  • 1-2 szt. ogóreka afrykańskiego (kiwano),
  • ogórek meksykański (kukamelon),
  • 1-2 szt. ogórka gruzińskiego,
  • 1 szt. ogórka białego,
  • 5 szt. liści ogórecznika,
  • 2 garście kwiatów ogórecznika,
  • dwa plastry arbuza żółtego, 
  • 250 g cukinii à la ananas,
  • kilka szt. rodzyka brazylijskiego (jagoda inkaska, miechunka peruwianska),
  • 2-3 garście prażonej pestki dyni,
  • 100-200 g sera typu feta.

Sos do sałatki:

  • pół ząbka czosnku słoniowego,
  • łyżka octu jabłkowego domowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 - 2 łyżeczki musztardy domowej,
  • około 1 szklanki oliwy,
  • sól, pieprz.

 Zapiekany wieniec:

  • ok. 200 g owoców cyklantery,
  • ok. 200 g mięsa mielonego z udek kurczaka,
  • 1 jajko,
  • pół małej cebuli,
  • natka pietruszki,
  • sól i pierprz,
  • 2 szt. pomidorów,
  • passata z czosnkiem i ziołami marki Polskie Przetwory,
  • ok. 100 g cukinii,
  • papryka,
  • cebula,
  • zioła i przyprawy wg upodobań.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie sałatki warzywno-owocowej:
    Wszystkie warzywa i liście drobno kroimy i mieszamy ze sobą. Pokrojony miąższ z arbuza wraz z cukinią odsączoną z zalewy i z serem pokrojonym w kostkę dodajemy do sałatki. Wszystko polewamy sosem. Wierzch ozdabiamy rodzynkami brazylijskimi i kwiatami ogórecznika.

  2. Przygotowanie zapiekanego wieńca:
    Cyklanterę przecinamy wzdłuż lub odcinamy grubszy koniec i wyjmujemy gniazda nasienne. Lekko podsmażone mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, przyprawami oraz natką. Małą łyżeczką nadziewamy owoce cyklantery.
    Na głębokiej patelni rozpuszczamy trochę tłuszczu (masło klarowane) i przysmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory, paprykę, cukinię i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. stopniowo podlewając passatą w miarę potrzeby. Doprawiamy do smaku i układamy nadziane owoce cyklantery. Patelnię przykrywamy i dusimy jeszcze kolejne 15 min.

  3. Podanie:
    Cyklanterę delikatnie wyjmujemy i układamy wokół sałatki. Smacznego!

 

 

Dodatkowe informacje od KGW:

  • Cyklantera (dziki ogórek, achocha, caigua, korilla) - jest bogata w składniki odżywcze, jak błonnik, witaminy C i A oraz minerały (potas, magnez, wapń). Jest niskokaloryczna i pełna przeciwutleniaczy. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm (wspiera spalanie tkanki tłuszczowej) i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, może redukować "zły" cholesterol LDL i podnosić poziom "dobrego" HDL. Dzięki zawartości witamin i minerałów wspiera organizm w walce z infekcjami. Stosowana w formie okładów może łagodzić stany zapalne skóry.
  • Kiwano (ogórek afrykański, ogórek kolczasty) - owoc bogaty w witaminy A, C, B oraz minerały wapń, fosfor, żelazo, potas. Posiada właściwości wzmacniające odporność, poprawiające stan skóry i włosów, a także wspierające pracę układu krążenia. 

  • Kukamelon (ogórek afrykański) - jest bogaty w witaminy, beta-karoten, sole mineralne, m.in. potas i błonnik.

  • Ogórek zielony - zawiera witaminy K i C, minerały (potas, magnez), błonnik i wiele wody, co wpływa na nawodnienie organizmu, oczyszczanie z toksyn i regulację ciśnienia krwi. Ogórki mogą wspomagać trawienie, łagodzić zaparcia i obniżać poziom cukru we krwi. 

  • Ogórecznik lekarski - ma działania przeciwzapalne, moczopędne, antyoksydacyjne, obniżające cholesterol. Wspomaga układ krążenia i oddechowy, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran.

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej