Fundacja

Przepisy

  • Perliczka w duecie dyniowo-owocowa

Perliczka w duecie: dyniowo-owocowa symfonia z Mazowsza

Koło Gospodyń Wiejskich w Wydrzynie "Babeczki" - woj. mazowieckie

Składniki:

  • 4 szt. piersi z perliczki,
  • 400 g dyni,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 gruszki,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego marki Polskie Przetwory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • gałączka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka imbiru lub świeży korzeń,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cukier marki Polski Cukier,
  • odrobina miodu - opcjonalnie.

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa:
    Perliczkę umyj, osusz i pokrój na mniejsze porcje lub zostaw w całości, jeśli wolisz. Natrzyj mięso sola, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Odstaw aby przyprawy się wchłonęły na 15 minut (lub dłużej w zależności ile masz czasu).

  2. Przygotowanie warzyw i owoców:
    Dynie obierz ze skórki (jeśli masz dynie hokkaido nie trzeba jej obierać), pokrój w kostkę. Jabłka i gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  3. Smażenie mięsa:
    Na dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor, aż będzie lekko przyrumienione. Odłóż na talerz.
  4. Przygotowanie sosu:
    Na tej samej patelni dodaj jeszcze 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojony czosnek i imbir i smaż przez 30 sekund. Dodaj dynię oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego i smaż przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj jabłka i gruszki, smaż razem, aż owoce zaczną się delikatnie rozpadać i wydzielać słodki aromat. Dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz ewentualnie odrobiną miodu.

  5. Duszenie mięsa:
    Do sosu z warzywami i owocami dodaj usmażoną perliczkę. Przykryj patelnie i dusz na małym ogniu przez około 30 minut, aż
    mięso będzie miękkie, a smaki się połączą. Jesli trzeba, dodaj odrobine wody lub bulionu, aby sos był bardziej płynny

  6. Podanie:
    Podawaj danie na talerzach, dekorując świeżymi ziołami (np. tymiankiem). Doskonale smakuje z kasza, puree ziemniaczanym lub kopytkami z dyni. Smacznego!

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej