Fundacja

Przepisy

  • Brokułowe kotleciki z serem feta

Brokułowe kotleciki z serem feta z puree, wiosenną surówką z młodej kapusty oraz dipem czosnkowym

Koło Gospodyń Wiejskich "Sami Swoi" w Krzyżownikach - woj. wielkopolskie

Składniki:

Kotleciki brokułowe:

  • 200g brokułu,
  • jajko (małe),
  • 60 g sera typu feta,
  • niecała łyżka mąki marki Młyny Stoisław,
  • sól, pieprz,
  • olej (do smażenia),
  • bułka tarta (do panierki).

Aksamitne puree z pyrki, kalafiora i jabłka:

  • 2 młode pyrki (średniej wielkości),
  • pół kalafiora świeżego,
  • pół jabłka,
  • pół cebuli,
  • masło łyżka,
  • mleko 100 ml,
  • koperek,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa (pół łyżeczki).

Surówka z młodej kapusty:

  • pół kapusty młodej,
  • pół jabłka obranego,
  • 1 szt. marchwi,
  • kawałek białej części pora,
  • 1/4 puszki kukurydzy konserwowej,
  • mały ogórek zielony,
  • 2 gałązki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • cukier marki Polski Cukier,
  • sól,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Dip czosnkowy:

  • 3 ząbki czosnku,
  • serek homogenizowany poznański,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Kotleciki brokułowe:
    Gotujemy brokuły do miękkości, po ostudzeniu siekamy na "papkę". Przygotowujemy miskę do której wrzucamy posiekane brokuły, jajko, ser typu feta, mąkę, sól oraz pieprz. Łączymy dokładnie składniki w misce. Gdy nasza mieszanka będzie gotowa z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Gotowe opanierowane kotlety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron aż do złotego koloru.

  2. Aksamitne puree z pyrki, kalafiora i jabłka:
    Pyrki obieramy gotujemy do miękkości. Kalafior również gotujemy do miękkości. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę jabłko ścieramy na średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebule i starte jabłko smażymy do złotego koloru. Ugotowane pyrki i kalafior łączymy. Jeszcze ciepłe warzywa rozgniatamy (tłuczkiem, widelcem bądź blenderem ). Gdy już uzyskamy równą masę bez grudek dodajemy usmażoną cebulkę z jabłkiem ( razem z  tłuszczem z patelni) dodajemy posiekany koperek, mleko oraz przyprawy. Wszystko razem rozgniatamy ponownie tłuczkiem, dokładnie łączymy składniki.

  3. Surówka z młodej kapusty:
    Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Kapustę szatkujemy na wiórki, marchew ogórka oraz jabłko  ścieramy na tarce o dużych oczkach, por siekamy na wiórki, kukurydze odsączamy na sitku, pietruszkę również szatkujemy na drobno. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Wszystkie warzywa wsypujemy do jednej miski i posypujemy solą. Czekamy z 5/8 min. Po upływie tego czasu dodajemy cukier, sok z cytryny oraz oliwę. Rękoma dokładnie mieszkamy i ugniatamy naszą surówkę, gdy zauważymy że nasza surówka zrobiła się pachnąca, szklista i miękka to próbujemy. Warzywa są różne o różnych porach roku. Także wszystkie przyprawy są na oko w zależności od okoliczności będzie trzeba dodać więcej soli, cukru bądź soku z cytryny.
  4. Dip czosnkowy:
    Do miseczki wkładamy nasz serek, do niego dosypujemy posiekany koperek. Do miseczki dodajemy czosnek ( posiekany lub przeciskamy przez praskę)  sól do smaku pieprz do smaku i to cała nasza filozofia, delikatny pyszny dip czosnkowy gotowy :) Prosty i pyszny nie ma lepszego połączenia :)

  5. Podanie:
    Na talerzu wykładamy dwie łyżki aksamitnego puree w którym króluje słodki smak jabłka  na to dajemy naszego kotleta ( połączenie słodkiego jabłka i słonej fety super pasują)  obok układamy solidną porcje surówki a obok w mini-salaterce podajemy sos czosnkowy. Nie ma nic lepszego jak solidna porcja warzyw z dodatkiem owocu  w różnych strukturach, smakach, połączeniach. :) 

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej