
Przepisy
Indyk pikantnie marynowany z wytrawnymi gruszkami
Koło Gospodyń Wiejskich "Przyjazny Zakątek" w Psarach Wielkich - woj. wielkopolskie
Składniki:
Mięso:
- 0,5 kg piersi z indyka,
- 4 plastry szynki szwarcaldzkiej,
- 1 cebula,
- zielona część pora,
- 2 ząbki czosnku,
- pikantny ketchup marki Polskie Przetwory,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka curry,
- sól i pieprz,
- 1 szklanka kefiru naturalnego.
Sałatka:
- rukola,
- cukinia,
- 2 gruszki,
- 100 g fety greckiej,
- orzechy włoskie,
- ser śmietanowy,
- bazylia świeża,
- natka pietruszki,
- ząbek czosnku,
- ocet balsamiczny,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka wody,
- łyżka cukru marki Polski Cukier,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka whisky,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 25 g masła,
- oliwa z oliwek,
- szczypta płatków ostrej papryki,
- przyprawa do bruschetty.
Dodatki:
- bagietka,
- masło,
- przyprawa do bruschetty.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie mięsa:
Wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej kawałki piersi indyka. Marynować około 12 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso, opłukać z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać przyprawą do bruschety i obsmażyć z obu stron do złocistej skórki. Obsmażone mięso zawinąć w szynkę szwarcwaldzką i włożyć do piekarnika na 30 minut. -
Przygotowanie sałatki:
Gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na połowę i wyjąć gniazda nasienne. Przygotować na patelni glazurę: roztopić masło, dodać cukier, miód, sos sojowy, ocet balsamiczny, 2 łyzki whisky, płatki ostrej papryki i szczyptę soli. Zagotować glazurę. Przygotowane gruszki włożyć do glazury na kilka minut. Następnie wyciągnąć gruszki z glazury i odsączyć. Ostudzić, pokroić na cienkie plasterki. Cukinie pokroić w długie niezbyt cienkie paski, posolić, posypać przyprawą do bruschety. Delikatnie zgrillować i ostudzić. -
Przygotowanie pasty serowo-orzechowej:
Zmiksować w blenderze orzechy włoskie, natkę pietruszki, świeżą bazylię oraz ząbek czosnku. Dodać łyżkę wody, sól, pieprz, ocet balsamiczny i na koniec serek śmietankowy. Gotową pastę posmarować ostudzone paski cukinii i zwinąć w ruloniki. - Przygotowanie sosu do sałatki:
4 łyżki zimnej glazury do gruszek wymieszać z jedną łyżeczką octu balsamicznego i dwoma łyżkami oliwy z oliwek. -
Dodatki:
Bagietkę pokroić na kawałki, posmarować masłem i posypać przyprawą do bruschety. Zapiekać w piekarniku około 5 minut. - Podanie:
Na talerz wyłożyć rukolę, ruloniki z cukinii z pastą orzechowo-serową, plastry gruszki karmelizowanej, posypać serem feta, siekanymi orzechami i polać sosem. Obok wyłożyć mięso i upieczoną bagietkę.
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki