Fundacja

Przepisy

  • Indyk pikantnie marynowany z wytrawnymi gruszkami

Indyk pikantnie marynowany z wytrawnymi gruszkami

Koło Gospodyń Wiejskich "Przyjazny Zakątek" w Psarach Wielkich - woj. wielkopolskie

Składniki:

Mięso:

  • 0,5 kg piersi z indyka,
  • 4 plastry szynki szwarcaldzkiej,
  • 1 cebula,
  • zielona część pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pikantny ketchup marki Polskie Przetwory,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz,
  • 1 szklanka kefiru naturalnego.

Sałatka:

  • rukola,
  • cukinia,
  • 2 gruszki,
  • 100 g fety greckiej,
  • orzechy włoskie,
  • ser śmietanowy,
  • bazylia świeża,
  • natka pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • ocet balsamiczny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka wody,
  • łyżka cukru marki Polski Cukier,
  • 2 łyżki miodu, 
  • 1 łyżka whisky,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 25 g masła,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta płatków ostrej papryki,
  • przyprawa do bruschetty.

Dodatki:

  • bagietka,
  • masło, 
  • przyprawa do bruschetty.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa:
    Wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej kawałki piersi indyka. Marynować około 12 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso, opłukać z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać przyprawą do bruschety i obsmażyć z obu stron do złocistej skórki. Obsmażone mięso zawinąć w szynkę szwarcwaldzką i włożyć do piekarnika na 30 minut.

  2. Przygotowanie sałatki:
    Gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na połowę i wyjąć gniazda nasienne. Przygotować na patelni glazurę: roztopić masło, dodać cukier, miód, sos sojowy, ocet balsamiczny, 2 łyzki whisky, płatki ostrej papryki i szczyptę soli. Zagotować glazurę. Przygotowane gruszki włożyć do glazury na kilka minut. Następnie wyciągnąć gruszki z glazury i odsączyć. Ostudzić, pokroić na cienkie plasterki. Cukinie pokroić w długie niezbyt cienkie paski, posolić, posypać przyprawą do bruschety. Delikatnie zgrillować i ostudzić.

  3. Przygotowanie pasty serowo-orzechowej:
    Zmiksować w blenderze orzechy włoskie, natkę pietruszki, świeżą bazylię oraz ząbek czosnku. Dodać łyżkę wody, sól, pieprz, ocet balsamiczny i na koniec serek śmietankowy. Gotową pastę posmarować ostudzone paski cukinii i zwinąć w ruloniki.

  4. Przygotowanie sosu do sałatki:
    4 łyżki zimnej glazury do gruszek wymieszać z jedną łyżeczką octu balsamicznego i dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
  5. Dodatki:
    Bagietkę pokroić na kawałki, posmarować masłem i posypać przyprawą do bruschety. Zapiekać w piekarniku około 5 minut.

  6. Podanie:
    Na talerz wyłożyć rukolę, ruloniki z cukinii z pastą orzechowo-serową, plastry gruszki karmelizowanej, posypać serem feta, siekanymi orzechami i polać sosem. Obok wyłożyć mięso i upieczoną bagietkę.

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej