Krajowa
Grupa
Spożywcza
0
%
Przejdź do sekcji:

Ekoporadnik
Dlaczego warto segregować odpady?
Każdego roku produkujemy ogromne ilości śmieci – statystycznie każdy z nas wytwarza ponad 350 kg odpadów rocznie. Niestety, większość tych odpadów trafia na składowiska lub do spalarni, a to z kolei przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska. Odpowiednia segregacja odpadów to kluczowy krok w stronę zrównoważonego rozwoju oraz efektywnego recyklingu.
Korzyści z segregacji odpadów:
- Redukcja emisji CO₂ – produkcja nowych materiałów generuje ogromne ilości dwutlenku węgla, a co za tym idzie bezpośrednio przyczynia się do globalnego ocieplenia. Recykling pozwala zmniejszyć emisję CO₂, ponieważ zużywa mniej energii niż produkcja nowych surowców.
- Ochrona zasobów naturalnych – Ponowne wykorzystanie surowców zmniejsza zapotrzebowanie na ich wydobycie.
- Oszczędności dla gospodarki – Odpowiednia segregacja odpadów sprawia, że ich przetwarzanie jest bardziej efektywne i tańsze. Ponadto, rozwój branży recyklingowej przyczynia się do tworzenia nowych miejsc pracy.
Jak prawidłowo segregować odpady?
Aby segregacja była skuteczna, ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad:
- Papier – do pojemników na papier wrzucamy gazety, zeszyty, kartony, ale unikamy zabrudzonych opakowań np. po pizzy.
- Tworzywa sztuczne i metale – wrzucamy plastikowe butelki, puszki, kartony po mleku i sokach.
- Szkło – tu trafiają butelki i słoiki bez nakrętek. (PAMIĘTAJ! Porcelana trafia do odpadów zmieszanych!).
- Bioodpady – Odpady organiczne, takie jak resztki jedzenia, obierki i fusy po kawie.
- Odpady zmieszane – tu wrzucamy to, czego nie da się posegregować, starajmy się jednak ograniczać ilość tych odpadów do minimum.
Twój wkład ma znaczenie!
Każdy z nas może przyczynić się do poprawy stanu środowiska. Wystarczy kilka prostych zmian w codziennym życiu, aby znacząco zmniejszyć ilość generowanych odpadów. #SegregujŚwiadomie!
Pełna lista segregowanych odpadów:
Nasze marki
-
Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.Czytaj więcej
-
„ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.Czytaj więcej
-
Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.Czytaj więcej
-
KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.Czytaj więcej
-
ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.Czytaj więcej
-
Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.Czytaj więcej
-
Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.Czytaj więcej
-
Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.Czytaj więcej
-
PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.Czytaj więcej
-
Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.Czytaj więcej
-
Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.Czytaj więcej
-
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.Czytaj więcej
-
Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we WłocławkuCzytaj więcej
-
Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.Czytaj więcej
Linki