Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Piernik przecławski Pani Ulki
Koło Gospodyń Wiejskich "Zgrany Przecław" - woj. wielkopolskie
Piernik przecławski Pani Ulki
Składniki na ciasto:
- 200g masła
- 150 g miodu, najlepiej od zaprzyjaźnionej pasieki
- 4 jajka, najlepiej od zaprzyjaźnionego gospodarza
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 13 gram kakao
- 1/2 łyzki cynamonu
- 60 gram mąki orkiszowej
- 50 gram cukru trzcinowego
- 80 gram mąki tortowej
- 20 g maki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich, najlepiej z własnego ogródka, posiekanych
drobno
W garnku rozpuszczamy masło i miód. Dodajemy przyprawę do piernika, kakao i cynamon i podgrzewamy wszystko, tak żeby się ta mieszanka nie zagotowała. Studzimy mieszankę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mąki łączymy z proszkiem i sodą - dodajemy je do ubitych jajek. Do tego dodajemy ostudzoną mieszankę z masłem, mieszamy i dodajemy orzechy. Całość wylewamy do blaszki 32x10cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.35-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy dobrze się upiekło. Odstawiamy do wystudzenia. Kroimy piernik i przekładamy powidłami. 250 gram powideł łaczymy z 50g miodu - na patelni smażymy je razem kilka minut. Ciepłe nakładamy na przekrojony piernik. Z piernika przygotowujemy wybrane kształty ciastka, wycinając je metalową foremką - serca, bałwanka, choinki czy gwiazdy. 400 gram masy marcepanowej rozwałkowujemy na 2-3 mm z odrobiną cukru pudru i obkładamy wysmarowane powidłami ciastko. Odstawiamy na noc do lodówki. Przygotowane ciastka oblewamy polewą czekoladową - 100 ml smietanki, 30 gram miodu, 20 g masła, 100 gram czekolady deserowej i 100 gram czekolady mlecznej. Śmietankę zagotowujemy z miodem, dodajemy pokruszone czekolady. Po zdjęciu z ognia dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Oblewamy równo ciastka i posypujemy je orzechami drobno posiekanymi, uprażonymi wcześniej na patelni.