Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Piernikowa choina z Chwałek jabłkiem dekorowana
Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowianki - woj. świętokrzyskie
Piernikowa choina z Chwałek jabłkiem dekorowana
Składniki na piernik:
- ½ miodu
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 3 torebki przyprawy do pierników
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w ½ szklanki mleka
Miód, masło, cukier i przyprawę do piernika zagotować i wystudzić, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę piernikową przełożyć do szklanego lub kamionkowego pojemnika i odłożyć na 6-7 tygodni. Zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy i wykrajać kształty gwiazdek, od największej do najmniejszej.
Jabłkowy lukier:
- 2 czubate łyżki liofilizowanych zmielonych jabłek
- 1 białko
- cukier puder
Białko ubijać dodając cukier i jabłko aż do uzyskania wymaganej konsystencji.