Przepisy

  • KGW Chwałowianki pierniczki ułożone pionowo w kształt choinki

Piernikowa choina z Chwałek jabłkiem dekorowana

Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowianki - woj. świętokrzyskie

 

Piernikowa choina z Chwałek jabłkiem dekorowana

Składniki na piernik:

- ½ miodu

- 250 g masła

- 2 szklanki cukru

- 3 torebki przyprawy do pierników

- 1 kg mąki

- 3 jajka

- ½ łyżeczki soli

- 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w ½ szklanki mleka

 

 Miód, masło, cukier i przyprawę do piernika zagotować i wystudzić, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę piernikową przełożyć do szklanego lub kamionkowego pojemnika i odłożyć na 6-7 tygodni. Zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy i wykrajać kształty gwiazdek, od największej do najmniejszej.

 

Jabłkowy lukier:

- 2 czubate łyżki liofilizowanych zmielonych jabłek

- 1 białko

- cukier puder

Białko ubijać dodając cukier i jabłko aż do uzyskania wymaganej konsystencji.

Wstecz