Przejdź do sekcji:
Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Ciastko konkursowe
Koło Gospodyń Wiejskich w Komorowie „Komorowska Słodycz” woj. warmińsko-mazurskie
Ciastko konkursowe
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 zółtek
- 3 białka
- 1 szkl.cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml śmietany 18%
- 0.5 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 400 ml miodu
Kakao należy wymieszać z mąką. Miód zagotować z przyprawą do piernika i odstawić. Następnie dodać masło i mieszać, aż się rozpuści - ostudzić. Białka ubić, dodać cukier, żółtka i zmiksować. Ubitą masę wlać do mąki i mieszać, dodać miód z masłem, a na koniec śmietanę. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na noc. Ciasto zagnieść ponownie, wałkować i wykrawać ciasteczka. Piec 7-13 min w 180 stopniach.