Przepisy

  • dwa pierniki w kształcie gwiazdek leżą na białym talerzu

Ciastko konkursowe

Koło Gospodyń Wiejskich w Kalisiu woj. małopolskie

 

Ciastko konkursowe:

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej

- 8 żółtek

- 3 białka

- 1 szkl.cukru

- 3 łyzki kakao

- 200 ml smietany 18%

- 0.5 łyżeczki sody

- 4 łyżeczki przyprawy do piernika

- 400 ml miodu

 

Kakao należy wymieszać z mąką. Miód zagotować z przyprawą do piernika i odstawić. Następnie dodać masło i mieszać, aż się rozpuści - ostudzic. Białka ubić, dodać cukier, żółtka i zmiksować. Ubitą masę wlać do mąki i mieszać, dodać miód z masłem, a na koniec śmietanę. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na noc. Ciasto zagnieść ponownie, wałkować i wykrawać ciasteczka. Piec 7-13 min w 180 stopniach.

Wstecz