Fundacja

Konkursy

Wyniki II etapu konkursu kulinarnego „Natura w duecie”

W sobotę, 9 sierpnia 2025 r. w Pałacu i Stadninie Koni Walewice odbył się II Etap Konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Natura w duecie”, organizowanego przez naszą Fundację. Zadaniem Uczestników było przygotowanie i zaprezentowanie przed Jury konkursowym dania, z duetem owocowo-warzywnym w roli głównej, do którego przepis został przesłany w I Etapie konkursu.

Drodzy Uczestnicy! Dziękujemy Wam za ogromne zainteresowanie naszym konkursem. Było nam niezmiernie miło móc spotkać się z Wami osobiście, porozmawiać, wymienić doświadczenia oraz poznać lepiej kulinarne skarby Waszych regionów. Jury konkursowe na czele z ekspertem kulinarnym, finalistą programu Master Chef – Michałem Fabiszewskim miała niełatwe zadanie, aby wybrać potrawy najlepsze z najlepszych!

Poniżej przedstawiamy listę Zwycięzców II Etapu Konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Natura w duecie”. Ocena została dokonana na podstawie kryteriów zawartych w Regulaminie Konkursu.

I miejsce - KGW w Międzywodziu „FREGATA” (woj. zachodniopomorskie) za potrawę „Nadmorskie zamieszanie, czyli topinambur w objęciach jesiennej śliwki i gruszki, w towarzystwie śledzika bałtyckiego”

II miejsce - KGW "Ale Lipa" w Grodziszczu (woj. dolnośląskie) za potrawę „Pierogi z kaczką, dynią i duszonymi jabłkami w sosie z palonego masła i tymianku”

III miejsce - KGW w Nowych Gajęcicach (woj. łódzkie) za potrawę „Placuszki dyniowo-serowe z musem wiśniowym”

Wyróżnienie „Cudo na talerzu”:  KGW w Opokach  (woj. kujawsko-pomorskie) za potrawę „Chłodnik z malinami”

Wyróżnienie „Nagroda specjalna Jury” : Koło Gospodarzy Wiejskich  w Rozgartach (woj. kujawsko-pomorskie) za potrawę „Pizza nowoczesnego gospodarza”

Serdecznie gratulujemy wszystkim Uczestniczkom i Uczestnikom - każda drużyna zaprezentowała ogromną pasję i zdolności kulinarne!

Współorganizatorami Wydarzenia byli: Krajowa Grupa Spożywcza oraz KHBC – Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego. Partnerami wydarzenia byli Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Poniżej prezentujemy galerię zdjęć z wydarzenia.

  • Koło Gospodyn Wiejskich Fregata odbiera nagrody
  • Koło Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach odbiera nagrody
  • dwie kobiety i trzej mężczyźni stoją na scenie
  • cztery kobiety i trzej mężczyźni stoją na scenie
  • ludzie stoją przed pałacem
  • trzy kobiety podają potrawy jury
  • pizza nowoczesnego gospodarza
  • kgw łazanki czeka na prezentację swojej potrawy
  • trzy kobiety patrzą w obiektyw
  • trzy kobiety uśmiechają się
  • placki ziemniaczane na talerzu
  • trzy kobiety trzymają tacę

Nasze marki

  • Zamojskie Zakłady Zbożowe prowadzą działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Podstawową działalnością Spółki jest: produkcja mąk pszennych, piekarniczych, rynkowych, a także skup, przetwórstwo, przechowywanie oraz obrót zbożem.
    Czytaj więcej
  • „ICS Moldova Zahăr SRL” w Republice Mołdawii jest spółką zależną Krajowej Grupy Spożywczej od 2011 r. Zajmuje się produkcją cukru w cukrowni zlokalizowanej w miejscowości Cupcini.
    Czytaj więcej
  • Działalność Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z O.O. opiera się na dwóch gałęziach produkcyjno – hodowlanych: roślinnej i zwierzęcej. Ponad 60-letnia tradycja sprawia że spółka jest jednym z najważniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju.
    Czytaj więcej
  • KHBC Sp. z O.O. zajmuje się hodowlą twórczą i zachowawczą odmian buraka cukrowego oraz produkcją materiału siewnego wysokiej jakości.
    Czytaj więcej
  • ELEWARR Sp. z O.O. to firma posiadająca nowoczesne elewatory i magazyny zbożowe o łącznej pojemności blisko 700 tysięcy ton, zlokalizowane na terenie całego kraju i przystosowane do długoterminowego przechowywania surowców rolnych.
    Czytaj więcej
  • Poznańska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest firmą hodowlano - nasienną specjalizującą się przede wszystkim w hodowli, ale też uprawie i produkcji nasiennej roślin zbożowych, strączkowych i specjalistycznych oraz traw.
    Czytaj więcej
  • Powstałe w roku 1883 Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z O.O. jest jednym z największych na polskim rynku producentów skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
    Czytaj więcej
  • Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z O. O. funkcjonuje na rynku rolno-spożywczym od 1993 r. i powstała na bazie majątku Stacji Hodowli Roślin w Polanowicach. Działalność spółki koncentruje się na hodowli bydła oraz produkcji nasion.
    Czytaj więcej
  • PMHZ jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka jest twórcą i właścicielem większości odmian skrobiowych w Polsce.
    Czytaj więcej
  • Małopolska Hodowla Roślin Sp. z O.O. jest jedną z największych firm hodowlano - nasiennych w Polsce. Głównymi kierunkami działalności firmy są hodowla twórcza i zachowawcza roślin rolniczych, reprodukcja nasienna, obrót materiałem siewnym oraz działalność rolnicza i usługowa.
    Czytaj więcej
  • Producent Wysokiej jakości mąk, kasz, płatków i otrębów. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz najwyższej, światowej klasy urządzeniom do produkcji, produkty z Młynów w Stoisławiu są bezpieczne i smaczne.
    Czytaj więcej
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z O. O. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładają w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat cukierków i pralin.
    Czytaj więcej
  • Marka zajmująca się produkcją przetworów. Flagowym produktem marki Polskie Przetwory jest ketchup produkowany w zakładzie we Włocławku
    Czytaj więcej
  • Największy w Polsce producent cukru. Produkty oznaczone logotypem Polski Cukier są tak popularne, że można je znaleźć niemalże w każdym domu.
    Czytaj więcej