KGW

Konkurs wielkanocny „Słodki mazurek” dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego

  • Plakat informujący o konkursie

Fundacja Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Pomaganie krzepi” ma zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w konkursie wielkanocnym pn. „Słodki mazurek” skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego.

Celem Konkursu jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z wypiekaniem mazurków wielkanocnych, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, a także pielęgnowanie szacunku dla tradycji związanej ze świętem Wielkiej Nocy.

 Konkurs wielkanocny patronatem objęli:

  • Beata Mazurek – Poseł do Parlamentu Europejskiego
  • Lech Sprawka - Wojewoda Lubelski
  • Jarosław Stawiarski - Marszałek Województwa Lubelskiego
  • Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
  • TVP3 Lublin

Konkurs wielkanocny odbędzie się w trzech kategoriach:

  1. na największego mazurka wielkanocnego upieczonego na podstawie staropolskiego przepisu (przepis zamieszczony u dołu strony),
  2. na najładniejszą dekorację mazurka wielkanocnego,
  3. na najbardziej pomysłową/najciekawszą wideo-prezentację powiązaną z tematyką konkursu „Słodki mazurek”.

Zadanie Konkursowe należy przesłać na adres e-mail Organizatora:
konkurs@pomaganie-krzepi.pl w dniach 1 marca - 22 marca 2021 r. do godz. 10:00.

Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 24 marca 2021 r. za pośrednictwem strony internetowej Organizatora: www.pomaganie-krzepi.pl oraz profilu Facebook Organizatora: www.facebook.com/fundacjapomaganiekrzepi 

W ramach Konkursu za miejsce od 1-3 w każdej kategorii przyznana zostanie nagroda rzeczowa ufundowana przez Organizatora na rzecz zwycięskiego Koła Gospodyń Wiejskich.

  • Nagroda za zajęcie I miejsca o wartości do/około 2.000 zł (dwa tysiące złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
  • Nagroda za zajęcie II miejsca o wartości do/około 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
  • Nagroda za zajęcie III miejsca o wartości do/około 700 zł (siedemset złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Nagrody przyznaje Kapituła Konkursu, której przewodniczącym jest dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – ekspert z zakresu historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.

 


 

Aby wziąć udział w Konkursie Uczestnik przesyła do Organizatora na wskazany adres e-mail (konkurs@pomaganie-krzepi.pl):

w kategorii I, czyli największego mazurka wielkanocnego – trzy różne zdjęcia wypieku przygotowanego i upieczonego przez Uczestnika:

  • pierwsze zdjęcie: widoczny mazurek umieszczony na stole oraz miarka (linijka lub inna sztywna miara) w taki sposób, aby Organizator mógł rzetelnie ocenić rozmiar wypieku,
  • drugie zdjęcie: mazurek widoczny z boku,
  • trzecie zdjęcie: widoczny ukrojony kawałek mazurka wielkanocnego.

w kategorii II, czyli na najładniejszą dekorację mazurka wielkanocnego– trzech dowolnych zdjęć wypieku,

w kategorii III, czyli na najbardziej pomysłową wideo-prezentację o tematyce konkursu – filmu wideo (od jednej do trzech minut, format mp4), w którym Uczestnik przedstawia w dowolny sposób tematykę konkursu „Słodki mazurek” (w prezentacji może znaleźć się tajemny przepis na mazurka wielkanocnego, historia regionalnych wypieków mazurków, legendy związane z mazurkami wielkanocnymi, ale także nagranie z wykonywania słodkich mazurków wielkanocnych przez KGW).

Wraz z Zadaniem Konkursowym (zdjęciami i/lub wideo-prezentacją) Uczestnik przesyła Formularz zgłoszeniowy, Zgodę na wykorzystanie wizerunku w konkursie oraz klauzulę w zakresie przetwarzania danych osobowych (RODO) dostępne jako Załączniki do Regulaminu (Regulamin na dole strony).

 

Mazurki (druga poł. XVIII w.)

Mąki garniec jeden, jaj 40 (samych żółtków), masła sklarowanego pół kwarty, drożdży kwaterkę, cukru funt cały, cenamonu, anyżku, soli dla smaku. Takiem zaś sposobem ciasto robić się powinno: wsyp mąkę na niecki, wlej w nią mleko dobrze ciepłe, żółtka ubite, drożdże, masło, bij to wszystko, póki od rąk odstawać nie będzie, wsyp cukier, ubij pianę z tychże pozostałych białków, włóż razem i ubij dobrze, daj czas, aby wyrosło, a gdy wyrośnie, wyłóż na stolnicę, wyrób rękami i dopiero na papiery (grubości jak tylko można najmniej, aby miały wielkość arkusza papieru). Miej masę z migdałów gorzkich i słodkich, cykatę siekaną, waniliją tłuczoną, to wszystko razem zmieszawszy, smaruj mazurki na grubość, jak się podoba (bo tym nigdy nie przesadzi). Cytrynowej skóreczki usiekanej w to razem włóż, podziubaj nożem, aby się nie wzdęło i w piec jak najmniej palony wsadzaj, a gdy z pieca wyjdą, cukruj, wysypuj maczkiem podług własnego gustu i konfiturami wysadzaj. Lukier robi się tym sposobem: weź cukru przez muślin przesianego, białków kilka, ubij to dobrze, cytryny wciśnij, wysadziwszy ciasto, gdy troszkę ostygnie, smaruj i trzymaj jeszcze trochę w piecu, tylko wolnem.

 

  • mazurek_2

Wstecz