Przepisy

  • KGW w Mórce, cztery ciastka leżą na białej serwetce

Ciastka kruche pani Bolesławy

Koło Gospodyń Wiejskich w Mórce - woj. wielkopolskie

 

CIASTKA KRUCHE PANI BOLESŁAWY

Składniki:

- 1 kostka masła

- 16 dag margaryny

- 20 dag cukru (+ cukier do posypania ciastek)

- 65 dag mąki

- 2 jajka

- 4 żółtka

- 1 łyżeczka amoniaku

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Masło oraz margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.

2. Do dobrze utartej masy stopniowo dodawać jajka, żółtka oraz mąkę (ok 50 dag) ciągle mieszając.

3. Pod koniec kręcenia dodać pozostałą część mąki (zostawiając troszkę do posypania stolnicy), amoniak oraz proszek.

4. Na stolnicę wysypać mąkę. Powstałe ciasto podzielić na kilka części - każdą z nich rozwałkować (ok 0,6-0,8 cm grubości).

5. Przy użyciu foremek wykroić dowolne kształty ciastek obtaczając wierzchnią warstwę w cukrze.

6. Surowe ciastka ułożyć na wcześniej natłuszczoną blachę. Piec w nagrzanym do 180-200 st. C piekarniku (grzanie góra-dół) ok 10-15

min.

7. Gotowe, lekko zarumienione ciastka wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

SMACZNEGO :)