Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Sznytka ze smolcem po bogdanowsku
SZNYTKA ZE SMOLCEM PO BOGDANOWSKU
KOŁO GOSPODYN WIEJSKICH W BOGDANOWIE - woj. wielkopolskie
Składniki na chleb:
-90 g płatków owsianych (dodatkowa ilość do posypania formy keksowej)
-300 g wody
-200 - 220 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-30 g drożdży swieżych, pokruszonych
-380 g maki pszennej
-1 łyżeczka cukru
-1 łyzeczka soli
- 1 ½ - 2 łyzeczki tymianku suszonego
masło do natłuszczenia formy keksowej
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalać w małym garnku 250 g zimnej wody. Zamieszać i ustawić średnią moc palnika. Jak płatki zaczną się gotować, zmniejszyć moc palnika do małej i odczekac 5-7 minut. Po tym czasie płatki owsiane wchłoną wodę, zmiękną i zgęstnieją.
2. Jabłka zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach i dodać do płatków owsianych, wymieszać.
3. Dodać pozostałe 50 g wody, drożdże, mąkę, sól i tymianek. Wyrobić ciasto, odstawić na 5 minut. W tym czasie formę keksową (rozmiar 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem i posypać płatkami owsianymi.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać zwilżoną dłonią, odstawić przykryte bawełnianą ścierką do wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec 30-35 minut bez termoobiegu (kolor złotobrązowy).
5. Upieczony wyjać z formy do wystudzenia.
Składniki na smalec:
-1 kg słoniny
-1 cebula
-1 marchewka
-1 jabłko
-ząbek czosnku
-sól
-majeranek
Sposób przygotowania:
1. Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i stopić na wolnym ogniu. Trwa to około 1-1,5 godziny.
2. Pod koniec wytapiania słoniny obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach cebule, marchew i jabłko.
3. Stopiony płyn przelać przez sitko do wybranego naczynia. Dodać przecisnięty czosnek, sól i majeranek, dokładnie wymieszać tak, by
składniki rozłożyły się równomiernie.