Przepisy

  • KGW w Strawczynku Jabłka z kaszanką

Jabłka z kaszanką

Koło Gospodyń Wiejskich w Strawczynku - woj. świętokrzyskie

Jabłka 6 sztuk (najlepiej antonówka , ale może też być inna odmiana, najlepiej w kolorze czerwonym) umyć i ściąć część z ogonkiem w formie pokrywki, które odłożyć a same jabłka wydrążyć łyżeczką pozostawiając ok. 1 cm ścianki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 1,5 kg kaszanki (dobrej wiejskiej, może być z wątrobą) obrać z osłonki i pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić 0,5 kg cebuli pokrojonej w kostkę, poddusić do lekkiego zezłocenia, dodać kaszankę, razem poddusić i dodać połowę wydrążonego miąższu z jabłek drobno pokrojonego bez gniazd nasiennych i twardych włókien. Razem dusić ok. 5 minut mieszając aby kaszanka się nie przypaliła. Gotowy farsz nałożyć do wydrążonych jabłek. 0,5 kg czerwonej cebuli pokrojonej w piórka zeszklić na 1 łyżce masła i wyłożyć na kaszankę w jabłkach. Przykryć odłożonymi pokrywkami. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 25 minut (czas zależy od rodzaju i twardości jabłek) . Podawać jako samodzielną przekąskę lub z ziemniakami jako danie obiadowe lub kolacyjne.

Wstecz