Przepisy

  • KGW Załomianki Ulepce jabłkami nadziane, w żurawinowym sosie skapane

Ulepce jabłkami nadziane, w żurawinowym sosie skąpane

Koło Gospodyń Wiejskich Załomianki - woj. zachodniopomorskie

 

Ciasto:
-500 g mąki pszennej
-250 ml ciepłej wody
-50 g miękkiego masła
-spora szczypta soli

Farsz:
-4 jabłka (kwaśnej odmiany)
-Sok z jednej cytryny
-Cukier i cynamon (do uzyskania pożądanego smaku)

Sos:
-4 łyżki majonezu
-4 łyżki żurawiny
-1 łyżka świeżo startego chrzanu
-sól i cukier (do uzyskania pożądanego smaku)


Mąkę przesiewany przez sitko do miski, dodajemy sól i masło. Następnie ugniatając ciasto, powoli stopniowo dolewamy ciepłej wody, aż uzyskamy jędrną i jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 15-20 min żeby odpoczęło. W tym czasie zajmujemy się farszem: Jabłka płuczemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kosteczkę to co nam zostało i przekładamy do miski. Skrapiamy nasze jabłka sokiem z cytryny i dodajemy cukier oraz cynamon. Tak przygotowane owoce przekładamy na patelnię i podsmażamy cały czas mieszajac przez około 7 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. W następnej kolejności bierzemy ciasto i wałkujemy na grubość ok. 3mm. Wycinamy kółka i w kazde z nich nakładamy łyżeczką jabłkowy farsz, brzegi zalepiamy.
W dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Nasze ulepce wrzucamy do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu dajemy im jeszcze 2 minuty na dogotowanie się.
Został nam tylko sos:
Majonez mieszamy z żurawiną, dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty, o
wyrazistym, ostro/słodkawym smaku "Ulepce" podajemy z chipsami jabłkowymi, na których układamy ręcznie formowane kuleczki z serka mascarpone.

Wstecz