Przepisy

Sandacz w słodko-kwaśnej glazurze

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Dobre Duszki" w Duchnowie - woj. mazowieckie

Składniki:

  • ok. 600g filetu z sandacza,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara marki Polski Cukier,
  • 2 twarde, kwaśne jabłka (np. antonówki),
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • chili w płatkach,
  • koperek,
  • sól i pieprz - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie:
    Filety z sandacza umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie posypać solą, pieprzem oraz płatkami chili. Odstawić do lodówki na 30 minut do godziny.
    Jabłko obrać ze skórki, wyciąc środek z nasionami i pokroić na grubsze maksymalnie 1 cm plastry.

  2. Smażenie:
    Na patelni karmelizować odrobinę cukru, dodać masło i usmażyć sandacza – najpierw skórką do dołu, potem przewrócić. Czas smażenia zależy od grubości filetów.
    Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub trzymać w cieple. Na osobnej patelni, na maśle, krótko obsmażyć plastry jabłek – tylko do lekkiego zrumienienia.

  3. Karmelizowanie orzechów i montaż dania:
    Na patelnię po smażeniu ryby wrzucić posiekane orzechy włoskie i delikatnie je karmelizować. 
    Na talerzu ułożyć plastry jabłka, na nich sandacza. Całość polać glazurą, udekorować karmelizowanymi orzechami i koperkiem. Część orzechów można włożyć w miejsce po gnieździe nasiennym w jabłku.

  4. Porady:
    Do dania najlepiej nadają się dojrzałe jabłka Antonówki – są kwaśne, ale jeśli są zbyt młode, mogą być za cierpkie. W razie potrzeby można je zastąpić inną twardą i winną odmianą.
    Dla estetycznego efektu można zostawić czerwoną skórkę na jabłkach – wygląda bardzo efektownie na talerzu, choć skórka może być lekko twardawa.

  • Sandacz w słodko-kwaśnej glazurze
  • KGW "Dobre Duszki" w Duchnowie