Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Babcine bożonarodzeniowe racuchy drożdżowe z jabłkiem
Koło Gospodyń Wiejskich w Gościeradowie - woj. lubelskie
Składniki:
-2 szkl. mąki
-1 szkl. mleka
-1 łyż. stołowa cukru
-1 jajko
-3 dkg drożdży
-szczypta soli
-2 jabłka
-cukier waniliowy
-cukier puder lub jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
Z drożdży, cukru, połowy porcji mleka (ciut podgrzanego) i 3 łyż. mąki w dużej misce robimy rozczyn mieszania drożdży. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, miskę nakrywamy ściereczką. Następnie dodajemy pozostałe składniki : mleko, mąkę, jajko, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, czekamy aż urośnie około 1 godziny.
Jabłka obieramy ze skórki, dodajemy pokrojone w kostkę. Smażymy na głębokim oleju z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem, bądź podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego!