Przepisy

Aromatyczna ryba w brzoskwiniach

Koło Gospodyń Wiejskich "Łazanki" - woj. mazowieckie

Składniki:

  • 1 kg filetów z sandacza,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 ketchup pikantny marki Polskie Przetwory,
  • olej do smażenia,
  • 1 słoik papryki czerwonej (marynowanej),
  • sól oraz pieprz - do smaku,
  • sałata i listki bazylii - do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ryby:
    Filety z sandacza pokrój na małe porcje i usmaż na rozgrzanym oleju na patelni, aż staną się złociste i chrupiące. Oprósz solą i pieprzem do smaku.

  2. Warzywa:
    Cebulę pokrój w piórka, a następnie usmaż na oleju na patelni, aż będzie miękka i lekko złocista.
    Brzoskwinie oraz paprykę marynowaną pokrój w kostkę i dodaj do smażonej cebuli.
    Zalej całość syropem z brzoskwiń, a następnie dodaj pikantny ketchup i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    Krótko gotuj całość, tak aby warzywa i owoce zachowały swoją jędrność, ale były miękkie.

  3. Podanie:
    Na przygotowanym talerzu lub w naczyniu układaj na przemian warstwami: rybę, sos warzywno-owocowy, rybę, sos, aż do wyczerpania składników. Smacznego!

  • filet z ryby w sosie z brzoskwiń
  • filet z ryby w sosie z brzoskwiń